Pregled štampe (24. 09. 2009.)

Izvor: RTS, 24.Sep.2009, 01:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pregled štampe (24. 09. 2009.)

Novosti: Devojčica ubila svoje dete, Politika: Zakon o nadležnostima Vojvodine za desetak dana, Blic: Dajem ostavku ako do kraja godine ne uhvatimo Mladića, piše beogradska dnevna štampa

Devojčica ubila svoje dete

Petnaestogodišnja devojčica N. T, učenica Tehničke škole "Nikola Tesla" u Kostolcu, porodila se u Domu učenika u tom gradu, ubila bebu, stavila je u putnu torbu i sakrila pod svoj krevet u sobi Doma učenika.

Kako "Novosti" nezvanično >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << saznaju, sve se dogodilo 21. septembra u večernjim časovima. Petnaestogodišnja učenica prvog razreda ove škole, koja je delila sobu sa još tri učenice, porodila se sama oko 21 čas u kupatilu učeničke sobe. U to vreme u sobi su bile i njene drugarice, ali nisu primetile da se bilo šta dešava. Devojčica se, navodno, tog dana žalila da joj nije dobro i da ima menstrualne probleme. Zamolila je drugarice da joj u kupatilo donesu putnu torbu kako bi spakovala neke stvari. Mrtvo novorođenče stavila je u putnu torbu, koju je kasnije sakrila ispod svog kreveta.

Vaspitačica koja brine o stanarima Doma učenika primetila je da je devojčici tokom dana bilo loše, pa je samoinicijativno o tome obavestila Dom zdravlja u Kostolcu. Lekari Doma zdravlja i hitna pomoć su došli i prebacili maloletnicu u bolnicu, gde su ginekolozi ustanovili da se porodila. To je bio alarm za policiju koja je iste večeri, oko 22 časa, otišla u Dom učenika i pronašla mrtvo novorođenče.

Policija i istražni organi nisu još razgovarali sa devojčicom. Obdukcioni nalaz mrtvog novorođenčeta, koji su u kostolačkom Domu zdravlja obavili obducenti MUP, još se čeka, ali nema sumnje da je reč o čedomorstvu.

Maloletna devojka u Dom učenika došla je 1. septembra ove godine iz sela kod Zaječara. Prema saznanjima "Novosti", o svemu je obaveštena njena majka, koja je policiji ispričala da ne zna ništa o ćerkinoj trudnoći.

Inače, "Novosti" saznaju da je prilikom konkurisanja za smeštaj u domu maloletnica imala uredno lekarsko uverenje iz kojeg se vidi da je bila zdrava, iako je u to vreme morala da bude bar u trećem mesecu trudnoće.

Povodom ovog slučaja u sredu nije bilo zvaničnih saopštenja, nisu se oglašavali ni policija u Požarevcu, koja je obavila uviđaj, kao ni istražni organi Okružnog suda u tom gradu. Dom učenika Tehničke škole "Nikola Tesla" otvoren je 1. septembra ove godine.

Devojčice koje su bile u sobi sa maloletnicom poslednjih dvadesetak dana izjavile su da nisu znale i nisu primetile da je trudna i da im se samo požalila tog i prethodnog dana da je boli stomak zbog menstrualnih tegoba.

Istražni organi trebalo bi da utvrde i kako je moguće da je devojčica dobila uredno lekarsko uverenje, a da lekar nije konstatovao da je u drugom stanju. Istraga će tek utvrditi gde je lekarsko uverenje izdato i koji ga je lekar potpisao.

Zakon o nadležnostima Vojvodine za desetak dana

Konačno usaglašavanje Predloga zakona o nadležnostima Vojvodine najzad je ubrzano i očekuje se da će tekst biti završen najkasnije za deset dana, saznaje „Politika". Kako nam je potvrđeno iz više izvora iz vrha vladajuće koalicije, u toku su intenzivne konsultacije između predstavnika Vlade Srbije i Izvršnog veća Vojvodine o konačnoj verziji predloga koji će Vlada Srbije podneti republičkom parlamentu.

Prema istim izvorima, očekuje se i da predsednik Srbije i Demokratske stranke Boris Tadić, po povratku iz Slovenije 30. septembra, „baci pogled" na tekst zakona pre nego što ga vlada usvoji i uputi u skupštinsku proceduru.

U pokrajinskoj administraciji nisu mogli da nam potvrde ove informacije jer je predsednik Izvršnog veća Bojan Pajtić stavio veto na bilo kakve izjave u vezi sa statutom i pratećim zakonom dok „stvar ne bude završena u Vladi Srbije". Nezvanično saznajemo da su završne konsultacije u vezi sa tekstom zakona uključeni samo ministri i sekretari iz DS-a.

„Ako je vest tačna, moj jedini komentar je da je bilo krajnje vreme da se predlog zakona privede kraju i da se o njemu i o statutu izjasni Skupština Srbije. Nadam se da je pritisak LSV-a urodio plodom, ali i da predstavnici Izvršnog veća neće odustati od onih nadležnosti Vojvodine koje su definisane Predlogom statuta", kaže za „Politiku" zamenik predsednika Lige socijaldemokrata Vojvodine Bojan Kostreš.Na pitanje na koje to izmene u predlogu zakona u odnosu na radnu verziju tog dokumenta LSV neće pristati, Kostreš odgovara da će se o tome izjasniti tek kada vide konačni predlog.

Na isti način će, prema rečima šefa poslaničke grupe manjina u Skupštini Srbije Balinta Pastora, postupiti i Savez vojvođanskih Mađara. Ni njemu, kao ni Kostrešu nije poznato da li je i koliko radna grupa Vlade Srbije promenila prvobitnu verziju teksta zakona nakon primedbi koje joj je još pre nekoliko meseci dostavila pokrajinska vlada.

Za sada, takođe, nije poznato ni da li će se pred poslanicima Skupštine Srbije, sa zakonom o nadležnostima, naći i statut Vojvodine. Sudeći po poslednjim izjavama predsednice Narodne skupštine Slavice Đukić-Dejanović, statut koji je u parlamentarnoj proceduri već godinu dana mogao bi u Skupštinu Srbije da bude vraćen tek za mesec ili dva, nakon što pretrpi izmene koje bi ga uskladile sa zakonom. To praktično znači da će se o njemu ponovo izjašnjavati Skupština AP Vojvodine. Kostreš, međutim, kaže da LSV neće više ni na koji način učestvovati u nekom novom radu Skupštine Vojvodine u vezi sapitanjem statuta, dok Pastor ponavlja da SVM neće pristati ni na kakve suštinske izmene teksta statuta.

Dajem ostavku ako do kraja godine ne uhvatimo Mladića

Daću ostavku na mesto koordinatora Akcionog tima za hapšenje Ratka Mladića ukoliko do 31. decembra on ne bude uhapšen i izručen Tribunalu u Hagu, rekao je Rasim Ljajić.

On je za "Blic" kazao da u slučaju da Mladić ne bude izručen do kraja godine Tribunalu, kao što je to rekao i tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević, bila bi to "njegova pogrešna procena zbog koje bi morao da snosi konsekvence".

Upitan na čemu bazira uverenje da će Mladić biti uhapšen do kraja godine, Ljajić je odgovario: "Ono se zasniva na saznanju o aktivnostima koje se sprovode na hapšenju Mladića, koordinaciji službi i celokupnom radu".

"Na tome se bazira naš optimizam", dodao je on.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dajem ostavku ako do kraja godine ne uhvatimo Mladića

Izvor: Blic, 23.Sep.2009, 21:05

Daću ostavku na mesto koordinatora Akcionog tima za hapšenje Ratka Mladića ukoliko do 31. decembra on ne bude uhapšen i izručen Tribunalu u Hagu, najavio je Rasim Ljajić za "Blic"...U slučaju da Mladić ne bude izručen do kraja godine Tribunalu, kao što je to rekao i tužilac za ratne zločine...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.