Pregled štampe (23. 12. 2008.)

Izvor: RTS, 23.Dec.2008, 01:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pregled štampe (23. 12. 2008.)

Blic: Istražitelji UN otkrili u Albaniji grobnicu Srba; Novosti: Produženo važenje pasoša; Politika: Kad generali bojkotuju ministra; Pres: Predsednici garantuju sporazum!

Dnevne novine danas pišu o masovnoj grobnici Srba kilometar i po od "žute kuće", atmosferi koja je pratila usvajanje Zakona o putnim ispravama i seta pravosudnih zakona, prodaji NIS-a, situaciji u vojnom vrhu, ...

Istražitelji UN otkrili u Albaniji grobnicu Srba

Masovna grobnica >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << sa telima Srba, koji su bili žrtve trgovine organima, prema izveštaju istražitelja Ujedinjenih nacija, nalazi se na poljani udaljenoj 1,6 kilometara od „žute kuće", kod mesta Burelj u Albaniji, saznaje „Blic".

- Lokacija grobnice obeležena je u delu izveštaja UN iz marta 2004, koji još nije zvanično dostavljen srpskom tužilaštvu za ratne zločine. Do ovog dela izveštaja tužilaštvo je došlo preko nezvaničnih kanala iako je više puta ceo izveštaj tražen od UN. Sumnja se da se u toj grobnici, koja se nalazi na poljani oko jedne cementare kod mesta Burelj, nalaze tela Srba, Roma i nelojalnih Albanaca, koje je OVK u saradnji sa albanskim vlastima dovodila u psihijatrijsku bolnicu u Burelju, gde su im vađeni organi zbog prodaje - kaže izvor „Blica".

U izveštaju forenzičarskog tima UN postoji fotografija cementare i poljane, a osim toga, pobrojani su detaljni dokazi koji su pronađeni u „žutoj kući". U „žutoj kući" pronađeni su hirurški instrumenti, kao i razni lekovi. Forenzičarski tim UN je to slikao i te fotografije su sastavni deo izveštaja.

Produženo važenje pasoša

Skupštinska agonija, izazvana kolebanjem vladajuće većine, i igranje živcima stotina hiljada građana, u ponedeljak su konačno završeni. Čvor je presekao Čedomir Jovanović, tako što je 12 poslanika njegovog, iako opozicionog, LDP, dalo kvorum za početak glasanja o 13 važnih zakona.

Gotovo u poslednjem trenutku Narodna skupština je, sa 217 glasova, usvojila izmenu Zakona o putnim ispravama, kojom je važenje starih, plavih pasoša, produženo do kraja sledeće godine.

Parlament je usvojio i sedam pravosudnih zakona, a jedan od njih - Zakon o sedištima sudova i javnih tužilaštava, bio je uzrok višednevne drame u Skupštini Srbije. Četvoro poslanika SVM nije htelo da da kvorum za početak sednice, ako njihov šef Balint Pastor ne dobije uveravanje DS da će zakon "pasti". Garancije, međutim, nije bilo. Zakon je prošao sa 123 glasa, a skupštinski šef radikala Dragan Todorović je "primetio" da bi "neki amandmani, posebno manjina, prošli da su u sali sedeli poslanici Tomislava Nikolića".

Ova sednica bila je najpre zakazana za subotu, zvanično zbog bolesti nekih poslanika, pa je i u ponedeljak ujutru prekinuta posle nepun minut, a nastavak je zakazan za podne, pošto je predsednica parlamenta Slavica Đukić-Dejanović objasnila da su joj neophodne dodatne konsultacije sa šefovima poslaničkih klubova.

Nešto kasnije, Pastor je kratko rekao: "Ista meta, isto odstojanje", a poslanik Partije za demokratsko delovanje Riza Halimi potvrdio je da su predstavnici vladajuće većine pokušavali da ga nagovore da "pojača" kvorum.

- Ja nisam poslanik vladajuće koalicije - ponavljao je Halimi. - Zašto bih davao kvorum.

Pošto je postalo jasno da se poslanici Kluba manjina neće predomisliti, niti da će DS da im izađe u susret i obori sporni zakon, vladajuća većina je očito prešla na plan B i pozvala Čedomira Jovanovića u pomoć. Glasanje je moglo da počne. Za ovaj put.

Politička agonija koja je trajala proteklih dana sa nedostatkom kvoruma ipak je ostavila dilemu: Ima li vladajuća koalicija stabilnu većinu? Koje stranke su vlast, a koje opozicija? Da li još partija čeka u redu da podupre vladin blok ako to zatreba?

Predsednici garantuju sporazum!

Državna delegacija Srbije na čelu s predsednikom Borisom Tadićem potpisaće sutra u Moskvi ugovor o prodaji NIS-a i sporazume o izgradnji gasovoda „Južni tok" i skladištu gasa „Banatski Dvor".

Ugovor o prodaji 51 odsto akcija NIS-a „Gaspromu" parafiran je juče u Beogradu, a šef pregovaračkog tima Vlade Srbije Borislav Stefanović rekao je za Press da će predsednici Tadić i Medvedev u Moskvi potpisati i krovni sporazum koji će biti garant za izgradnju gasovoda i skladište u Banatskom Dvoru.

- Garancija za izgradnju gasovoda i skladišta gasa biće potpis dva predsednika, dakle, na najvišem državnom nivou - rekao je Stefanović.

Po njegovim rečima, konačna varijanta ugovora za NIS veoma je povoljna za Srbiju.

- Postigli smo aranžman koji je umnogome bolji od prvog nacrta koji smo dobili od ruske strane. Socijalni program biće u celosti deo kupoprodajnog ugovora. Investiciona obaveza Rusa od 500 miliona biće u potpunosti ispunjena, s jasnom dinamikom i jasnim obavezama. Biće ispunjene i obaveze o prestanku monopola 2010. i svi ekološki standardi - kaže Stefanović.

Intenzivni pregovori s ruskom delegacijom trajali su u Beogradu prethodnih nedelju dana. Kako smo nezvanično saznali, Rusi su u jednom momentu pokušali da spuste cenu za NIS na 160 miliona evra, ali je na kraju dogovoreno da cena ostane 400 miliona evra. Ruska strana je, po onome što smo saznali, čak prihvatila da odmah isplati i 15 odsto dividendi za NIS, a srpska delegacija je uspela i da spusti odgovornost za rizik posla sa 100 na 25 odsto.

Kako Pres saznaje, protokolom je predviđeno da ugovor za prodaju NIS-a u Moskvi potpiše ministar energetike Petar Škundrić, a sporazum za gasovod i skladište gasa Dušan Bajatović, direktor „Srbijagasa". Na kraju, predsednici Srbije i Rusije Boris Tadić i Dimitrij Medvedev potpisaće krovni dokument kao garanciju za čitav aranžman.

Dušan Bajatović izjavio je juče da je ugovor o prodaji NIS-a parafiran na način kako to predviđa međudržavni ugovor Srbije i Rusije. Prema njegovim rečima, konačnu odluku o ugovoru o prodaji NIS-a i ranije parafiranim sporazumima o gasovodu „Južni tok" i skladištu gasa doneće Vlada Srbije.

- NIS će dobiti zadovoljavajući nivo ulaganja od najmanje 550 miliona evra, i to na osnovu predloga srpske strane koji su prihvatili Rusi . Monopol NIS-a posle 2010. neće postojati, uprkos tome što su Rusi tražili da se produži barem za još dve godine - izjavio je Bajatović.

U Moskvi bi „Gasprom" trebalo da potpiše i ugovor o snabdevanju Srbije gasom za narednu godinu. Ugovor će biti potpisan uoči saveta direktora „Gasproma", a ruska kompanija naredne godine Srbiji treba da isporuči oko 2,3 milijarde kubika gasa.

Kad generali bojkotuju ministra

Odsustvo generala Zdravka Ponoša s novogodišnjeg prijema ministarstva vojnog, što se u novijoj istoriji ovdašnje vojske nije dogodilo, splelo je priče o sukobu između ministra odbrane Dragana Šutanovca i načelnika Generalštaba.

Tragali smo za odgovorima u oba sukobljena tabora. Došli smo do samih vrhova, uz uslov da (za sada) ne navodimo imena. Kad više ne bude razloga ni za prividno ćutanje, javiće se oni sami.

Saznali smo da je general Ponoš zaista naredio (preporučio) svojim najbližim saradnicima da ne idu na prijem. Uglavnom su ga poslušali. Ideja je bila da se na taj način pošalje nekakav signal srpskoj (odbrambenoj) javnosti. Dakle, da nešto nije u redu, jer kad generali bojkotuju ministra, ništa nije u redu. A to su, navodno uradili, jer su uvereni da „ceo sistem služi za ličnu promociju!" Misli se na sistem odbrane, naravno, i na ministra koji, navodno, svoj lični marketing duguje samo položaju na kome se zatekao.

Iz vrha Generalštaba upućuje se ljutita primedba na način trošenja novca koji je vojska dobila od države. Da je imala dovoljno para - jeste, a da Ministarstvo nije uspelo da potroši sredstva koja su data, nego su vraćena državi kako bi ponovo bila tražena kroz mučne rebalanse, to je navodno greh ministra. Zbog toga je Ponoš bio vrlo ljut i tu svoju ljutnju nije krio. On misli da su priče o nekakvoj reformi samo opšte mesto u onoj marketinškoj konstrukciji, a da se nije nigde mrdnulo, ni jedan jedini korak. Čak se išlo unatrag.

I ministar i načelnik Generalštaba su, prateći efekte globalne krize, u nekoliko navrata govorili o kašnjenju profesionalizacije, upravo zbog nadiruće depresije. U generalskoj vrhuški smatraju da do zastoja nije došlo zbog manjka para nego zbog nedostatka znanja i ignorisanja suštine. I, naravno, te optužbe idu neposredno na ministrov konto.

U ministrovom okruženju, a i na samom vrhu odbrambene piramide, uvereni su da stvari stoje sasvim obrnuto. Čuli smo da je ministar negde rekao za Ponoša: „Nemoj da on za sebe misli da je Pavković, a ja Stanković!" Verovatno je ovde u pitanju metafora o rasporedu vojničke agresivnosti i ministarske defanzive. Ali Šutanovac i njegovi saradnici su uvereni da se je ovo vreme najudarnijih reformi, i da se ovoliko nije radilo, niti postiglo za poslednjih 20 godina. Izostanak Ponoša s proslave ne smatra se samo protokolarnim gafom, nego pitanjem takta i lepog vaspitanja: „Ne može neko da se ljuti tako što neće doći na svoj prijem!"

Priča se da ministar i ne zna prave razloge generalove ljutnje, ali ume da navede svoje primedbe. Navodno, Ponoš je uveren da mu je predsednik države (Boris Tadić) pravi šef, a ministarstvo samo servis. Pri tome je ministar samo šef servisa, a ne nadređeni prvom generalu.

Čuli smo jednu krajnje zanimljivu storiju „iz sfere telekomunikacija". Navodno je general Ponoš isključio telefon pukovniku Diniću, načelniku jedne uprave u Ministarstvu. Čovek je ostao bez veze, a general je seo u avion i odleteo negde u inostranstvo. Autoritet Šutanovca nije bio dovoljan da se pukovniku vrati veza sa vojskom i svetom, sve dok se general nije došao s puta.

Generali nisu zadovoljni ni listom raspodele stanova. Mada je Šutanovac ove godine lično uručio na stotine ključeva srećnicima. Podeljeno je više od 1.200 stanova.

Zanimljivo, ali načelnik Generalštaba još nema stan kakav mu sleduje i živi u prostoru od oko 60 metara kvadratnih. U Ministarstvu kažu da je Ponoš jednom ili dva puta postavio pitanja koja se tiče lično njega. Rekli su mu da još nije na redu, i neka gleda rang-listu. I on gleda.

Za danas je u komandi vazduhoplovstva zakazana svečanost. Ministar Šutanovac će dobiti počasni letački znak, koji će mu uručiti general-pilot Katanić.

Hoće li se tamo nekim slučajem naći i Zdravko Ponoš, ne zna se.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.