Izvor: B92, 07.Mar.2000, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pregled stampe

"Vreme", 4. mart

pise: Ljubomir Zivkov

Zona sumraka

Srpska trilogija za ovu nedelju

Dobro cini i dobru se nadaj: rukovodilac Direkcije za obnovu i razvoj morao je biti prijatno iznenadjen odlukom zirija da se u Novom Sadu izgradi most upravo onakav kakav je njegovo preduzece (Saobracajni institut zvani CIP) zamislilo. Inspirisani amblemom Jugoslovenske levice projektanti su se odlucili za most u obliku duge (verovatno i u duginim bojama), dok su >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << dva konkurentska projekta propala iz razumljivih razloga: jedan je bio u obliku resetke, podsecao bi Novosadjane i namernike na pokusaj medjunarodne zajednice da od Jugoslavije napravi rezervat, pa i zatvor, ako hocete; treci projekat zasnivao se na takozvanoj kosoj gredi, nekoj replici na ucenje lepog pisanja, kosa tanka, uspravna debela, sto je u novome milenijumu nedopustiv arhaizam.

I odbaceni projekti dobili su bili, kako se to lepo kaze, zeleno svetlo Drzavne revizione komisije, posluzili bi i oni, od skele bi svakako bili bolji i sigurniji, ali ni prineti nisu "Varadinskoj dugi" koja kraj svega drugog ima osobinu da nikada ne zaklanja panoramu niti Novog Sada niti Petrovaradina. Sto bi resetka i kosa svaka na svoj nacin cinile.

Ovaj bezmalo providni objekat trazice od neimara osam meseci udarnickog pregalastva dok bi odbaceni projekti trazili vise vremena - "resetka" bi cak i od nasih graditelja koji stalno uspostavljaju nove rekorde zahtevala devet meseci, citavu donesenu trudnocu, dok bi za postavljanje kose grede bilo potrebno baksuznih trinaest meseci. "Varadinska duga" bice i jeftinija, bice visa od mosta koji su agresori srusili. Novine ne pisu nista o visini nesudjene resetke i kose grede, ali sam uveren da ce "Duga" biti visa nego sto bi bilo koji od ova dva mosta bio: koliki god vodostaj bio, brodovi ce prolaziti ispod "Duge", ako se Dunav i izlije, ako prevazidje sebe i krene da plavi nasu zitnicu, jedan luk "Varadinske duge" i dalje ce se svetleti nad blatanjavom, pomahnitalom stihijom. Novi most sa nestrpljenjem ceka teretna vozila, nosivost mu ne zaostaje nimalo za providnoscu (umalo da napisem: providjenjem), ceka svoje pesake, ekskurzije i turiste, imace po svoj prilici i tramvajske sine koje ce na posebnoj svecanosti biti pustene u promet cim petrovaradinski GSP bude dobio tramvaje. Ako neko i sa takvog mosta jednog jesenjeg jutra odluci da se baci u vir radi nasilnog okoncanja zivota - nek mu je halal. *

U trenutku kad sam se najmanje nadao stiglo mi je priznanje od slovenske brace iz Poljske. Nije dabome na moju adresu, antifasisticka rodbina je pisala predsedniku Milosevicu, ali dobrotom Tanjuga, "Politike", "Ekspresa" i drugih slobodarskih medija cestitka je stigla u svaku srpsku odnosno slovensku kucu. Pre nego sto prepisem tekst zdravice (a znam ga bezmalo napamet, celo jutro ga citam) hocu da se medju prvima prijavim kao domacin, hocu da bezecujem goste dok je vreme: ako predsednik Milosevic bude pozvao Poljake u prijateljsku i radnu posetu, u mojoj kuci moze da spava i da se kostira izmedju osam i dvanaest delegata, zavisno od njihovog gabarita.

Ako neko usled zauzetosti ili drugih razloga jos nije procitao poslanicu iz Belsko-Bjale, a slovenskog je roda, neka kupi "Politiku", neka cestitku smesta naglas procita ukucanima, kolegama na poslu i gostima, a potom neka je iskopira ili prepise i neka je posalje na devet adresa. Evo zdravice: "Postovani gospodine predsednice, Glavni odbor Udruzenja zrtava rata odaje vam najvece priznanje za odbranu vase domovine i odaje pocast svim zivim, palim, osakacenim i opljackanim Srbima i drugim Slovenima koji su se u tom vremenu iskusenja nasli na pravoj strani.

Zelimo da se u ime poljskog naroda izvinimo za ucesce nekih poljskih gradjana u kriminalnom i varvarskom napadu NATO na Jugoslaviju."

Izvinjenje primljeno! Nisam ni znao da su mi i Poljaci radili o glavi, ako jesu - nek im je na cast. To nam je hvala sto smo decenijama dopustali da plagiraju nasu himnu "Hej Sloveni" a da ih niko nije prijavio niti SOKOJ-u niti Autorskoj agenciji.

Dve sitnice su mi malo pomutile radost, "Ekspres" je pismo stavio tek na drugu stranu, "Politika" ju je kako dolikuje plasirala kao prvu vest na naslovnoj strani. Drugo, smeta mi sto iz pisma nije izbaceno ono o opljackanim Srbima. Juzni Sloveni koji su kraj drugog milenijuma docekali u Srbiji jesu izgubili mnogo para u bankama, gubili su ih tako sto nisu dobijali plate, penzije, novac im je kroz prste klizio i na druge nacine, u vidu haraca za RTS, za izlazne takse itd., ali to nikad ne bih stavio u cestitku da sam ja zitelj Balsko-Bjale i da sam udruzena zrtva Drugog svetskog rata. A da sam urednik u Tanjugu, ja bih to po svojoj savesti i na svoju odogovornost otfikario. Ali, Tanjug je Tanjug. Ako su Poljaci govorili o opljackanim Srbima, to se pojavilo u javnosti. Nema cenzure, nema skracivanja.

Voleo bih da "Varadinska duga" bude zavrsena do 9. maja, pa da za Dan pobede pesackom stazom promarsiram zajedno sa poljskom bracom dok nam iz tramvaja masu razdragani osnovci koji se vracaju sa svecane akademije odrzane u obnovljenoj i sveze okrecenoj skoli. *

Ako sam ikada organima gonjenja zeleo uspeh to je povodom gradjanina koji je na lazarevackoj pumpi "Ciklon" iz pistolja ranio sugradjanina i onda u drustvu svoje dragane pobegao ne natocivsi ni litar benzina koji je vlada obezbedila za sve vlasnike motornih vozila.

Pucnji u redu za benzin vise su od obicnog nasrtaja na ljudski zivot, oni su samar svemu sto je vlast ucinila da snabdevenost natftnim derivatima bude na svetskom nivou. Zna se da je nasilnik vozio "opel-korsu", pa koliko tih "korsi" ima u SRJ, koliko vozaca ima devojke koje crvene prilikom informativnog razgovora u milicijskoj postaji...

Nije N.N. prvi koji je potegao pistolj, rafali su ispaljivani u najskupljim hotelima, u Sava centru, u restoranima i picerijama, nije za podiciti se, ali se dalo podneti... Sad su i benzinske pumpe, dojucerasnje oaze mira i odmora i blagostanja, izgubile nevinost. Srbi se ubijaju u redovima za benzin... E pa, nece biti. Begunac ce, kad ga se samo drugovi iz SUP-a dokopaju, odgovarati ne samo za pokusaj ubistva i narusavanja opste bezbednosti nego i za narusavanje ugleda drzave; mene licno ne bi iznenadilo kad bi istraga ustanovila da je revolveras u sluzbi strane sile koja hoce da potkopa sve ono sto se ovde za nase dobro preduzima a bogami i postize.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.