Izvor: B92, 05.Feb.2000, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pregled stampe

"Glas javnosti", 5. februar

pise: M.Bjelovuk

"Protekt tim" obezbedjuje i Elektrotehnicki fakultet: Zastita placena 720.000 dinara


Privatni detektivi "Protekt tima" ne obezbedjuju samo zgradu ABC "Grafike", oni vec 15 meseci budno motre na profesore i studente koji ulaze u Elektrotehnicki fakultet. Prasina oko uvodjenja privatnog obezbedjenja sa crnim kapama i koznim jaknama u oktobru 1998. godine dugo nije mogla da se slegne. Suspendovane profesore >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << su ovi momci sprecavali da udju u zgradu Fakulteta i drze predavanja, kao i da eventualno ometaju rad predavaca koji je dosao na njihovo mesto. Predsednik Studentske unije ETF Veljko Janjic, kao i njegov kolega Stevan Koprivica koji su, kako tvrdi dekan Vlada Teodosic, bili vodje studentske pobune, takodje nisu mogli da udju u ovu ustanovu. Studentska unija je cak i napravila poster od slika osisanih momaka u ovoj visokoskolskoj ustanovi. Studentski pokret "Otpor" je na konferenciji za novinare u novembru 1998. godine izneo podatak da je Elektrotehnicki fakultet u periodu izmedju 22. oktobra i 16. novembra te godine za obezbedjenje platio 66.000 dinara. S obzirom na to da je nemacka marka na crnom trzistu tada vredela 7,5 dinara, to je bilo 8.800 maraka za 25 dana, odnosno 352 marke dnevno. - Imamo podatak da je privatno obezbedjenje od oktobra 1998, kad je uvedeno, do juna 1999. godine nas fakultet kostalo 720.000 dinara - izjavio je za "Glas" Borivoj Lazic, bivsi dekan i profesor Elektrotehnickog fakulteta u Beogradu. Ukoliko se ovaj iznos podeli sa osam dinara za nemacku marku koliko je ona prosecno iznosila u ovom periodu, dobicemo iznos od 90.000 maraka za obezbedjenje Fakulteta od profesora i studenata. U vezi sa placanjem privatnog obezbedjenja hteli smo da cujemo i komentar dekana Vlade Teodosica. Tek sto smo pomenuli sta nas zanima, dekan je povikao u slusalicu: "No comment. Gonite se! Mi smo vas vec tuzili zbog teksta s Marijom Bogdanovic i ocekujem odstetu od 500 hiljada dinara!" Zatim nam je zalupio slusalicu.

"Danas", 5. februar

pise: D. E.

Serija hapsenja u Loznici i Sapcu


Kao nikad do sada, u Sapcu i Loznici su ucestala hapsenja koja su uznemirila javnost. Najcesce, ona se povezuju sa ubistvom Zeljka Raznatovica, jer su glavni osumnjiceni iz loznickog kraja. Naravno, bez zvanicnih informacija, carsija dosta toga uvelica i poveze. Pre nekoliko dana penzionisan je nacelnik MUP Loznice Voja Jekic, a uhapseni su Djordje Grubacic, inspektor MUP-a, Stojan Rankovic zvani Divljak iz Loznickog Polja i Stanko Jerinic, ugostitelj. Novi talas "sklapanja kockica" stigao je sa hapsenjem Davida Kostadinovica (22), iz Bogatica, Ilije Kozula (23) i Vladana Djukica (22) iz Macvanskog Metkovica. Policija je kod Kostadinovica, za koga se tvrdi da je dobar prijatelj odbeglih Dragana Nikolica Gagija i Milana Djuricica Mikija, pronasla vecu kolicinu oruzja. Navodno, nadjene su dve automatske puske, "hekler", dva pistolja i dve rucne bombe. Ovo oruzje, koje je cuvano i kod Kostadinoviceve sestre od ujaka Jelene Martinovic (25) u Beogradu, navodno bilo je korisceno za ubistvo u "Interkontinentalu". Zvanicno, protiv Kostadinovica, Kozula, Djukica i Martinoviceve vodi se istraga zbog nezakonitog posedovanja oruzja. Takodje se vodi i istraga o navodnom Kostadinovicevom ucescu u ranjavanju Zeljka Dukica (32), koje se dogodilo pretprosle godine u Bogaticu. Inace, Kostadinovic je zavrsio srednju Poljoprivrednu masinsku skolu i u svom gradu nije pravio izgrede, a vreme je uglavnom provodio u Beogradu. Za Sabac i Loznicu ne moze se reci da ima izrazito visoku stopu kriminala. Istina da je ovo podrucje "osetljivo zbog blizine granice sa RS, mogucih kanala sverca, ali po broju ubistava i razbojnistava ne prelazi uobicajeni prosek.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.