Pregled štampe (09. 02. 2009.)

Izvor: RTS, 09.Feb.2009, 03:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pregled štampe (09. 02. 2009.)

Izmene u Statutu Vojvodine, može li evro i ispod 90, kako se biraju ambasadori, novi zakon o bezbednosti saobraćaja, neke su od tema današnjih beogradskih dnevnih listova.

Vojvodina bez prava da donosi zakone

Najveća izmena Statuta Vojvodine biće ukidanje mogućnosti da pokrajina donosi odluke sa zakonskom snagom, saznaje „Blic". Umesto toga, kao kompromisno rešenje ići će se na formulaciju da će sistemski zakoni omogućavati da Vojvodina iz nadležnosti >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << koje su joj delegirane odluke donosi sama, ali da će to ipak biti podzakonski akti. O tome će se uskoro razgovarati i sa koalicionim partnerima u Vladi Srbije, tvrde izvori „Blica" iz vladajuće koalicije.

O ovoj temi nedavno je razgovarano u Predsedništvu DS. Zaključeno je da bi Ustavni sud Srbije lako oborio odredbu o zakonodavnoj aktivnosti Skupštine Vojvodine i da je potrebno menjati tekst u tom delu.

Naš izvor tvrdi da je vođena rasprava i o tome da li bi te izmene mogle da se izvrše amandmanima u Skupštini Srbije, ali je odlučeno da to ipak uradi Skupština Vojvodine, jer je ocenjeno da su Bojan Pajtić i Svetozar Čiplić pravili Statut, pa oni i treba da ga menjaju.

Vojvođanska struja koju predvodi Pajtić jeste veoma jaka u DS, ali ne toliko da bi se suprotstavljala predsedniku DS Borisu Tadiću koji insistira da se Statut uskladi sa Ustavom. Problem za vojvođanske demokrate jeste u činjenici da će DS morati da vrati Statut na doradu u Skupštinu Vojvodine gde će ga sačekati opozicija, ali i nezadovoljni pripadnici Mađara i LSV.

Opozicija i Srpska pravoslavna crkva reagovali su na tekst Statuta poručujući da je neustavan i separatistički. Arhijereji SPC su u pismima državnom vrhu izrazili neslaganje sa predlogom vojvođanskog statuta, ocenjujući da je protivustavan, jer predviđa stvaranje „države u državi".

Međutim, ni u vladajućoj koaliciji se o Statutu ne misli ništa bolje. Lider SPS Ivica Dačić već je rekao da oni nemaju ništa protiv autonomije Vojvodine, ali da neće pristati da glasaju za pravljenje države u državi. Glas socijalista će se sigurno slušati, jer bi oni sa opozicijom mogli da obore Statut u Skupštini Srbije.

- Tekst Statuta Vojvodine, koji je sredinom oktobra prošle godine usvojio pokrajinski parlament i uputio ga Skupštini Srbije na usvajanje, unekoliko će biti izmenjen. Te izmene treba da usvoji Skupština Vojvodine na sednici koja će se održati do kraja ovog meseca - najavio je koordinator vladajuće koalicije u pokrajinskom parlamentu i šef poslaničkog kluba DS dr Dragoslav Petrović.

- Pokrajinski parlament će do kraja februara ponovo razmotriti predloženi Statut radi eventualnog usaglašavanja nekih pravno-tehničkih pitanja kako bi se sa zakonom o prenosu nadležnosti sa republike na pokrajinu u paketu našao pred poslanicima u republičkom parlamentu - izjavio je za „Blic nedelje" dr Petrović. Jedan od autora Statuta Tamaš Korhec, inače pokrajinski sekretar za upravu i propise, potvrdio je novinarima da su tokom usaglašavanja Statuta i zakona o prenosu nadležnosti, moguće neke izmene u Statutu, navodeći primer prava pokrajine na međunarodnu saradnju.

- Tu su najviše osporavani termini „međunarodna saradnja" i „međunarodni ugovori" - izjavio je Korhec i najavio da će se ti termini zameniti sintagmama „međuregionalna saradnja" i „međuregionalni ugovori".

Evro može i ispod 90!

Ministar Mlađan Dinkić kaže za Press da više neće biti velikih oscilacija kursa dinara i da će on biti stabilan! On predviđa i da kurs evra može pasti i ispod 90 dinara i da će tome doprineti kreditna aktivnost banaka, koja ponovo treba da se pokrene posle usvajanja poslednjih mera Vlade za ublažavanje efekata ekonomske krize.

- Kurs je stabilizovan i verujem da smo početkom februara i definitivno izašli iz valutne krize. Do skoka evra došlo je zbog ekonomske krize, jer su banke generalno prestale da daju kredite, manje deviza je dolazilo u Srbiju i zato je dinar pao. Slično se dogodilo i u Rusiji, Poljskoj, Mađarskoj i drugim zemljama sa plivajućim kursom jer su i njihove valute pale za oko 30 odsto. Sada je napravljena nova ravnoteža na nivou između 90 i 95 dinara za evro.

- Ne isključujem mogućnost da kurs ide i ispod 90, čak mislim da je to moguće! Ne verujem da je evro počeo da pada zbog moje izjave. Guverner Radovan Jelašić je zaista nezavisan u svom radu. Mi zajedno sarađujemo godinama. Često ja njemu dam savet, često on meni, neke prihvati, neke ne. Obojica smatramo da kurs mora da bude stabilan! Kurs su stabilizovali i građani koji su od Nove godine na štednju položili oko 100 miliona evra.

- Cilj Vlade jeste da u vreme krize sačuva radna mesta i ostvari projektovani rast, a to možemo samo ako banke budu pratile privredu sa kreditima. Mere Vlade upravo su usmerene ka tome da stimulišu banke da iz sopstvenih sredstava daju kredite. Ove 122 milijarde dinara koje smo predvideli trebalo bi da budu dovoljne za početak. Naše mere su usmerene i da povećaju konkurenciju među bankama tako što će država stimulisati banke da pojačaju svoju kreditnu aktivnost i obore kamatu na ispod 5,5 odsto. Banke će se boriti da privredi i građanima ponude što povoljnije uslove. Do kraja nedelje biće završen model ugovora koji će država sklopiti sa bankama koje žele da učestvuju u ovom programu, a prve povoljne kredite očekujem za dve nedelje.

- Vrlo brzo građanima ćemo omogućiti da kupe novi "punto" zamenom starog auta, bilo koje marke, sa motorom ispod standarda "evro 3", i to uz popust od najmanje 1.000 evra! Evo kako: stara neekološka kola građani će moći da predaju ovlašćenoj firmi za reciklažu, koja će taj auto reciklirati u skladu sa svim ekološkim standardima i o tome građaninu izdati potvrdu. Sa tom potvrdom građanin će ostvariti popust od najmanje 1.000 evra na novog kragujevačkog "punta".

Dinkić kaže za „Pres" da će građani prve besplatne akcije dobiti sredinom godine, jer do kraja juna sadašnji zakon treba da bude promenjen i prilagođen novim okolnostima." Tada će građani dobiti i prvi novac", najavljuje Dinkić.

- Vlada je prošle nedelje donela zaključak kojim mi daje ovlašćenje da obavestim članice CEFTA da postoji opasnost da Albanci zaustave prodaju srpske robe na teritoriji Kosova gde oni žive. Promenili su i pečat na kome više ne piše "Unmik", nego "Kosovo", koji mi ne priznajemo. Moramo da nađemo neko rešenje jer takva roba ne može da prođe preko naše teritorije.

Profesija u prvom planu

Ukazom predsednika Republike, naši ambasadori iz više zemalja nedavno su opozvani s tih dužnosti u okviru redovnih smena u diplomatsko-konzularnim predsedništvima Srbije u svetu. Opozvani su Ivan Vujačić, ambasador u SAD, za čije mesto je predložen Vladimir Petrović; Pavle Jevremović, šef misije Srbije pri UN, koga će zameniti Feodor Starčević; Slađana Prica, šefica misije pri Savetu Evrope u Strazburu, na čije mesto je nedavno postavljena Dragana Filipović. Opozvan je i Dragan Maršićanin, ambasador u Švajcarskoj, a njega će zameniti Milan St. Protić, zatim Ognjen Pribićević, ambasador u Nemačkoj, na čije je mesto naimenovan Ivo Visković.

A kako je objavljeno u najnovijem „Službenom glasniku Srbije", opozvani su i Ljiljana Baćević, ambasadorka u Grčkoj, Jovan Marić, ambasador u Južnoafričkoj Republici, Milivoje Glišić, ambasador u Australiji. Opozvani su i ambasador u Izraelu Miodrag Isakov i šef diplomatskog predsedništva u Tunisu Milorad Jovanović. Dosadašnjeg ambasadora u Rumuniji Dušana Crnogorčevića zameniće Zoran S. Popović, a umesto ambasadora u Maroku Mehmed Bećović postavljen je Stanislav Stakić.

Opozvani su i Dobrivoje Kaćanski, ambasador u Angoli, Radoslav Stojanović, predstavnik diplomatsko-konzularnog predstavništva u Holandiji, i Gordana Aničić, ambasadorka u Siriji.

O tome u kojoj meri je stranačka pripadnost ili politička opredeljenost uslov za odlazak na novu funkciju Dušan Lazić, iz Foruma za međunarodne odnose, kaže da ako se posmatra ovaj najnoviji ciklus poslatih ambasadora vidi se napredak srpske diplomatije.

- Očigledno je da su pri izboru kandidata u prvom planu bili profesionalni kriterijumi jer najveći broj njih već ima iskustva u međunarodnim odnosima. Drugi vidan napredak je i to što su to sve mladi ljudi, koji će uneti svežinu u ovu složenu profesiju - kaže Lazić.

Prema rečima našeg sagovornika, diplomatija i spoljna politika zemlje odluka su i opredeljenje te zemlje, tako i politička vokacija izabranih kandidata mora da bude u skladu s politikom zemlje koja ih bira.

- Diplomata mora da zastupa stavove i poglede koje zvanično zauzima njegova zemlja, a spoljnu politiku vodi vlada. Tu nema mesta ličnim stavovima, osim ako oni nisu u skladu s vladinim. Zato ne treba da čudi politička opredeljenost kandidata, ali to ne sme da im bude jedina vrednost - naglašava Lazić.

- Predlog za budućeg ambasadora daje ministar a o tome raspravlja vlada i tek tada on je kandidat za ambasadora. Kandidat je sve dok ne dobije agreman iz zemlje u koju se upućuje, a tek zatim se ukazom predsednika proglašava za ambasadora - objašnjava Lazić.

Vozače i direktno u zatvor

Novi Zakon o bezbednosti saobraćaja, koji bi za samo nekoliko godina mogao da prepolovi broj stradalih na srpskim drumovima, trebalo bi da bude usvojen u prvoj polovini ove godine. Predlog ovog akta, koji donosi potpuno nova pravila svim učesnicima u saobraćaju, već su usaglasila ministarstva unutrašnjih poslova i infrastrukture, i on bi uskoro mogao da se nađe u skupštinskoj proceduri.

Stručnjaci, ipak, upozoravaju da samo puka "slova na papiru" i visoke novčane kazne neće srpskim vozačima skinuti nogu sa gasa, već da je potrebno podići saobraćajnu kulturu, koja je kod nas na vrlo niskom nivou.

Crna statistika kaže ovo: svake godine u Srbiji u saobraćaju pogine oko 1.000 ljudi, dok je više od pola miliona - bezmalo svaki petnaesti žitelj naše zemlje - teže ili lakše povređeno. Od 1980. do danas naša zemlja je ostala bez 39.000 stanovnika - čitavog jednog malog grada. Materijalni gubici zbog posledica nesreća na drumovima procenjuju se na milijardu evra godišnje, dok u svakom trenutku svaki treći bolnički ležaj u našoj zemlji zauzima neko ko se oporavlja od saobraćajne nesreće.

Glavni cilj usvajanja novog Zakona o bezbednosti saobraćaja zato je da se njegovom primenom do 2013. godine prepolovi broj nastradalih i povređenih u saobraćajnim nezgodama. Novi zakon - prvi posle četvrt veka - uvešće "kaznene poene", smanjiti dozvoljenu količinu alkohola u krvi na 0,3 promila i drastično povećati kazne.

- Vozač koji bude sakupio 18 kaznenih poena, kao i onaj koji prouzrokuje saobraćajnu nezgodu sa smrtnim ishodom ili dve saobraćajne nesreće sa telesnim povredama drugih osoba, biće smatran nesavesnim i policija će moći da mu oduzme vozačku dozvolu - objašnjava general Stojadin Jovanović, načelnik Uprave saobraćajne policije. - Takvi vozači moći će ponovo da dobiju dozvolu tek nakon što u odgovarajućim institucijama budu dokazali da su sposobni da upravljaju vozilom.

Novčane kazne biće povećane i kretaće se od 3.000 do 50.000 dinara, a u slučaju kada vozač pokaže bezobzirnost ili nameru da u značajnijoj meri ugrozi bezbednost saobraćaja, predviđena je - kazna zatvora.

Pomoćnik ministra za puteve i bezbednost u saobraćaju u Ministarstvu infrastrukture Dragan Jovanović kaže da novi zakon, koji je usklađen sa propisima EU, podrazumeva potpunu promenu svesti građana o ponašanju u saobraćaju. Njegovom će primenom biti smanjeni izdaci koje država ima zbog velikog broja saobraćajnih nesreća.

- Svest i navike građana teško je promeniti, ali će to biti postignuto jakom preventivom i jakom represivnom merom - navodi Dragan Jovanović.

Vlada će, dodaje Jovanović, formirati Agenciju za bezbednost saobraćaja koja će preuzeti niz značajnih ovlašćenja i doneti petogodišnju Nacionalnu strategiju bezbednosti saobraćaja na osnovu koje će se praviti godišnji nacionalni planovi za bezbednost saobraćaja.

Novi akti, usklađeni sa propisima Evropske unije, u protekle dve-tri godine doneti su i u Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj. Njihova primena, ipak, nije zaustavila crni talas pogibija na tamošnjim putevima, pa su mnogi sumnjičavi da će se i Srbi obazirati na pretnju kaznama.

Vozačima će se tolerisati količina alkohola u krvi do 0,3 odsto, za količinu do 0,5 odsto plaćaće novčane kazne, dok će im za veće količine biti oduzimane dozvole.

Mladi vozači će imati probnu vozačku dozvolu sa kojom neće moći da voze bez pratnje suvozača sa redovnom dozvolom i iskustvom od najmanje pet godina, kao ni da konzumiraju alkohol dok voze, a vožnja će im biti zabranjena u periodu od 23 do 5 časova ujutro. Njima će biti oduzimane probne vozačke dozvole ukoliko budu nakupili 12 kaznenih poena.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.