Predviđeno uvođenje pet regiona

Izvor: RTS, 27.Mar.2010, 13:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predviđeno uvođenje pet regiona

Izmenama i dopunama Zakona o regionalnom razvoju predviđeno formiranje pet regiona ujednačenijih po broju stanovnika - Vojvodina, Beogradski region, region Šumadije i Zapadne Srbije, Južne i Istočne Srbije i Kosova i Metohije.

Poslanici republičkog parlamenta će na predstojećoj sednici razmatrati formiranje pet regiona ujednačenih po broju stanovnika - Vojvodine, Beogradskog regiona, regiona Šumadije i Zapadne Srbije, Južne i Istočne Srbije i Kosova i Metohije. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<

Formiranje regiona predviđeno je Izmenama i dopunama Zakona o regionalnom razvoju, koje se donose radi podsticanja ravnomernijeg regionalnog razvoja i zbog efikasnijeg korišćenja predpristupnih fondova EU.

Vlada je takođe predložila i da se regioni, prema stepenu razvijenosti, razvrstavaju na razvijene, koji su iznad republičkog proseka bruto domaćeg proizvoda po glavi stanovnika i na nedovoljno razvijene, koji su ispod republičkog proseka.

Svaki region može osnovati samo jedan regionalni razvojni savet, a predviđeno je formiranje 12 regionalnih razvojnih agencija, koje će sprovoditi projekte za ravnomerniji regionalni razvoj Srbije.

Tako će region Šumadije i Zapadne Srbije imati četiri regionalne razvojne agencije, regioni Vojvodine i Južne i Istočne Srbije po tri, Beogradski region i kosovskometohijski po jednu agenciju, a sredstva za njihov rad treba da budu obezbeđena iz budžeta jedinica lokalnih samouprava, koje su njeni osnivači.

Predloženim izmenama predviđeno je ukidanje državnih regionalnih agencija, čime će se u vreme ekonomske krize smanjiti administracija i troškovi i omogućiti bolja koordinacija u planiranju i realizaciji razvojnih aktivnosti.

Agencija za privredne registre, prema predloženim rešenjima, vodiće Registar mera i podsticaja regionalnog razvoja, a Vlada Srbije će, na predlog nadležnog ministarstva, bliže propisati sadržinu, način i postupak vođenja tog registra.

Vlada je u obrazloženju predloženog zakona navela da će njegovim usvajanjem biti obezbeđeni uslovi za efikasnije korišćenje raspoloživih domaćih i inostranih resursa u skladu sa potrebama i prioritetima regiona.

Izmene i dopune Zakona o regionalnom razvoju neophodno je doneti po hitnom postupku kako ne bi bile ugrožene planirane mere vlade, što bi negativno uticalo na ravnomerni regionalni razvoj, a samim tim i na popravljanje poslovnog ambijenta u Srbiji, navela je Vlada Srbije.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.