Preduzetnice očekuju pomoć države

Izvor: RTS, 29.Jul.2013, 09:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Preduzetnice očekuju pomoć države

Svako četvrto preduzeće koje se u Srbiji osnuje vode žene. Većinom su to male firme koje teško opstaju na tržištu, pa u Udruženju poslovnih žena očekuju veću podršku države.

Među preduzetnicima u Srbiji, žena je oko 26 odsto, i uglavnom vode mikro i mala preduzeća. Gotovo polovina firmi koje osnuju žene, 47 odsto, ugasi se relativno brzo. Za razliku od njih, niška industrija kozmetike primer je dobrog poslovanja.

Za 17 godina od malog prerasla je u >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << srednje preduzeće sa 75 radnika. Ovde smatraju da je odnos prema zaposlenima jedan od faktora uspeha.

Radnici su zadovoljni uslovima rada, ali i razumevanjem koje poslodavci pokazuju kada su u pitanju njihove obaveze prema porodici.

U upravi smatraju da su mala i srednja preduzeća motor svake države.

"To su mnogo stabilniji sistemi nego veliki sistemi koji lako mogu da se uruše", kaže vlasnica kozmetičke kuće Mila Litvinjenko. "I kažem da bi država trebalo više da vodi računa o firmama kao što je Aura. Mala I srednja preduzeća - to su stabilni sistemi."

Uz probleme koji prate gotovo sve preduzetnike u Srbiji, poput spore naplate potraživanja i crnog tržišta, žene u biznisu suočavaju se sa dodatnim poteškoćama, I to od samog osnivanja firme.

"Žene u Srbiji poseduju 15% stanova, nekretnina, a znamo da banke traže zalog za početak, da bi dale kredit, tako da je vrlo bitno da postoji sistemska podrška", naglašava Sanja Popović Pantić, predsednica Udruženja poslovnih žena Srbije.

Tanja Petković iz Čamurlije za zasnivanje proizvodnje cveća dobila je podršku gradskog Fonda za poljoprivredu. Sada cela porodica živi isključivo od proizvodnje cveća, nema nikakvih drugih prihoda i, kako kaže Tanja, žive solidno.

Podrška ženama u biznisu pruža se i kroz programe Fonda za razvoj i Nacionalne službe za zapošljavanje.

"Tokom prošle godine, od 149 odobrenih zahteva za samozapošljavanje, žene su učestvovale sa 64", navodi Vlada Krstić iz filijale NSZ Niš, "i svake godine beležimo porast interesovanja."

Od 36.500 nezaposlenih u Nišu, 51% su žene.

rts.nis@rts.rs

+381 18 236 588

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.