Izvor: RTS, 06.Avg.2021, 10:47

Predstavništvo SAD u Prištini preporučuje pridruživanje inicijativi "Otvoreni Balkan"

Iz predstaništva SAD u Prištini saopšteno je da podržavaju napore Zapadnog Balkana da ojača ekonomsku integraciju i pozivaju vladu privremenih prištinskih institucija da pristupi regionalnim ekonomskim integracijama "otvorenog uma".
Portparol predstavništva SAD u Prištini izjavio je da vlada privremenih institucija "mora da odluči kojim će inicijativama da se pridruži i koja najbolje podržava njenu ekonomsku viziju".
"Međutim, ohrabrujemo >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << vladu da otvorenog uma pristupi naporima regionalne ekonomske integracije i da prihvati rešenja koja omogućuju žiteljima da poboljšaju odnose sa svojim susedima", rekao je portparol predstavništva SAD u Prištini za Radio Slobodna Evropa, odgovarajući na pitanja o odbijanju vlade privremenih institucija u Prištini da se pridruži inicijativi "Otvoreni Balkan".
Albanija, Srbija i Severna Makedonija učestvuju u inicijativi "Otvoreni Balkan", od ranije poznatoj kao "Mini Šengen", a na poslednjem sastanku predsednika i premijera tri zemlje u Skoplju dogovoreno je otvaranje granice i prolazak bez zadržavanja od januara 2023 godine.
Vlasti u Podgorici, Sarajevu i Prištini odbijaju da učestvuju u ovoj inicijativi, tvrdeći da ne žele bilo koju alternativu priključivanju Evropskoj uniji.
Predstavništvo SAD u Prištini, međutim, saopštava da je snažnija ekonomska i politička integracija "od suštinskog značaja za trajni mir i prosperitet, a takođe će ojačati postojeće napore Prištine da ispuni reforme potrebne za budući pristup EU".
"Ohrabrujemo Kosovo da traži mogućnosti za smanjenje trgovinskih barijera, povećanje njegove ekonomske konkurentnosti i izgradnju integrisanog regiona i održive ekonomije koja će biti od koristi za sve građane Kosova", navodi se iz predstavništva.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.