Predstavnik EU: U Dečanima sam doživeo otkrovenje

Izvor: Vesti-online.com, 16.Maj.2010, 10:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predstavnik EU: U Dečanima sam doživeo otkrovenje

Predstavnik Evropske unije za očuvanje kulturnog nasleđa na Kosovu i Metohiji Dimitris Moskopulos izjavio je da je zaštita Srpske pravoslavne crkve i njene baštine na Kosovu i Metohiji u interesu celog čovečanstva, jer ti spomenici pripadaju svima.

"Zaštita Srpske pravoslavne crkve i njene baštine na Kosovu je ne samo u interesu SPC, već i u interesu Kosova i zaista u interesu čovečanstva, jer ti spomenici pripadaju čovečanstvu i svi smo bogatiji zbog njihovog postojanja", >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << rekao je on u intervjuu "Politici".

Meskopulos je naglasio da je impresioniran umetnošću koju je video u srpskim verskim spomenicima.

"Mislim da je umetnost u Dečanima, arhitektura i freske izvanredne. Ja sam imao iskustvo ravno otkrovenju kada sam prisustvovao liturgiji tamo, okružen tim remek-delima. Mislim da sam bogatija ličnost pošto sam posetio Dečane, Patrijaršiju u Peći i Gračanicu", ispričao je predstavnik EU.

Moskopulos je kazao da ti spomenici svojim postojanjem čine čovečanstvo bogatijim i da je imperativ da se oni sačuvaju i zaštite za buduće generacije.

"Važno je da radimo na zaštiti, bez obzira na to da li možemo izvući pouku iz drugih primera ili ne. Ovo je slučaj koji je svakako jedinstven. Suočeni smo sa problemom očuvanja verskog i kulturnog nasleđa i to je jedinstven izazov ispred nas", naglasio je.

On je naveo da primarna odgovornost za zaštitu srpskog verskog i kulturnog nasleđa na Kosovu i Metohiji leži na lokalnim vlastima, a da on, kao posrednik, ima za cilj pospešivanje dijaloga između svih strana o toj zaštiti.

Moskopulos je kazao da su tokom njegovih uvodnih sastanaka u poslednjih nekoliko nedelja s predstavnicima Beograda i Prištine svi sagovornici izrazili posvećenost očuvanju srpske kulturne baštine na Kosovu.

Ova zajednička obaveza je od ključnog značaja za uspostavljanje održivog dijaloga, što i sam pokušavam da promovišem, rekao je on i dodao da ima dobru saradnju sa SPC i da je posetio patrijarha Irineja 25. marta u Beogradu.

"Imali smo zvanični sastanak na kojem je izrazio podršku za moju misiju i dao svoj blagoslov za nju", kazao je Moskopulos i naveo da je rekonstrukciju srpskih manastira koji su pretrpeli oštećenja u martu 2004. godine preuzela Komisija za sprovođenje obnove, koju je pokrenuo uglavnom Savet Evrope i finansira je Evropska komisija.

Na konstataciju da je u poslednje vreme bilo je pokušaja albanskih istoričara da srpsko versko i kulturno nasleđe na Kosmetu predstave kao albansko, Meskopulos je rekao da su zaštita i ostvarivanje prava SPC garantovani zakonima Kosova.

"Ovo uključuje i priznavanje verskog i kulturnog nasleđa, kao i pripadajuće imovine Srpske pravoslavne crkve čije je sedište u Beogradu", kazao je on i naveo da kosovske vlasti preuzele najvišu formalnu obavezu da poštuju njen identitet.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.