Izvor: B92, 18.Feb.2000, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predstavnici opozicije iz Srbije prisustvovali inauguraciji hrvatskog predsednika

Koordinator saveza za promene (SZP) Vladan Batic izjavio je da su se lideri srpske opozicije koji su u Zagrebu prisustvovali inauguraciji novoizabranog hrvatskog predsednika Stjepana Mesica sastali sa americkim državnim sekretarom Medlin Olbrajt, nemackim ministraom inostranih poslova Joškom Fišerom i holandskim šefom diplomatije Joziasom van Artenom. "Insistirali smo na pomoci socijalno najugroženijim slojevima stanovništva u Srbiji, pomoci kosovskim Srbima, favorizovanju liberalnih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << opcija kosovskih Albanaca i intenziviranju donatorskih projekata", rekao je Batic u izjavi telefonom agenciji FoNet. On je istakao da predstavnici medjunarodne zajednice vrlo pozitivo ocenjuju "ukrupnjavanje demokratske opozicije u Srbiji" i to smatraju "uslovom za promene". "U razgovorima je naglašeno da bi srpska opozicija trebalo da izvrši pritisak na režim da raspiše prevremene slobodne demokratske izbore na svim nivoima", rekao je Batic. On je dodao da nije bilo govora o jucerašnjem govoru Slobodana Miloševica na Kongresu SPS. "Nikoga to nije iznenadilo, iznenadilo bi nas da Miloševic kaže nešto drugacije", izjavio je Batic. On je rekao da su predstavnici srpske opozicije dugo razgovarali sa hrvatskim premijerom Ivicom Racanom. "Hrvatska ne želi da bude izolovana, oni žele da se vrate u Evropu, a Racan je istakao da oni žele da imaju dobrosusedske odnose sa našom zemljom. On je pozdravio napore za demokratizaciju i zahteve za izbore u Srbiji", rekao je Batic i dodao da je Hrvatska vlada pripremila program za povratak 16.400 izbeglica. "Razgovarali smo sa predstavnicima Evropske unije oko pomoci za obnavljanje kuca. Da bi se izbeglice vratile kucama potrebna im je sigurnost i obnova, a Hrvatska se vec nalazi u dosta teškoj ekonomskoj situaciji sa oko 20 odsto nezaposlenih i perspektivom da ce biti još otpuštanja", istakao je Batic.

Zoran Djindjic, predsednik Demokratske stranke, izjavio je da se razgovaralo i o mogucnostima normalizacije odnosa izmedju Srbije i Hrvatske. Mislim da vec mozemo da pocnemo da pravimo planove za regionalnu buducnost u kojoj nece biti ni ratova ni neprijateljstava, javlja Beta.

Predsednik Srpskog pokreta obnove Vuk Draskovic cestitao je Stjepanu Mesicu stupanje na duznost predsednika Hrvatske. Pozdravljam vase zalaganje da se prognani Srbi iz Hrvatske vrate u svoje kuce i na svoja imanja, uz maksimalno postovanje svih njihovih gradjanskih, verskih, kulturnih, nacionalnih i ostalih prava navodi se u cestitki, koju je Mesicu urucio generalni sekretar SPO Vojislav Vukcevic.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.