Predstavnici Hrvata se protive centru za migrante

Izvor: B92, 17.Nov.2019, 10:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predstavnici Hrvata se protive centru za migrante

Tuzla -- Hrvatski predstavnici u opštinama Tuzla i Živinice, u BiH usprotivili su se otvaranju centra za migrante tokom zime.

Predsedavajući Saveta ministara BiH Denisa Zvizdića najavio je da bi novi centar za migrante tokom zime mogao biti otvoren u mestu Ljubače kod Tuzle, koje je većinski nastanjeno Hrvatima.

"Posebna zabrinutost je kod hrvatske zajednice na koji način zaštititi imovinu od mogućih provala i uništavanja od ilegalnih migranata, jer iskustva >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pokazuju da oni ulaze u objekte u kojima trenutno nema vlasnika. To bi bio dodatni vrlo negativan udar koji može da izazove opasne posledice", navodi se u zajedničkom saopštenju hrvatskih predstavnika u pomenutim opštinama.

Oni su upozorili da bi formiranje migrantskih centara u ovakvim okolnostima dovelo do mogućeg nasrtaja migranata na stanovnike i imovinu, upozorivši da sistem upravljanja migracijama funkcioniše jako loše, prenosi portal Kliks.

U saopštenju se poziva i vlast na nivou BiH da promeni odluku o lokaciji za smeštaj migrantskih centara, za koje predstavnici hrvatske zajednice smatraju da treba da budu izvan naseljenih mesta.

Na područje Tuzle migranti svakodnevno pristižu iz pravca Zvornika i Bratunca.

Predsedavajući Saveta ministara u tehničkom mandatu Denis Zvizdić izjavio je ranije ove nedelje da će tokom zime vlasti u BiH osposobiti dve bivše kasarne u Ljubačama kod Tuzle i u Blažuju kod Sarajeva za smeštaj migranata, podseća Kliks.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.