Predstavljeni Rajsovi Ratni izveštaji

Izvor: RTS, 10.Sep.2014, 19:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predstavljeni Rajsovi "Ratni izveštaji"

"Geopolitika" je predstavila pozamašnu zbirku tekstova dr Arčibalda Rajsa "Ratni izveštaji iz Srbije i sa Solunskog fronta", prvi put prevedenih na srpski sa francuskog jezika, pisanih za švajcarski list "Lozanska gazeta" od 1914. do 1918. godine.

O radu i ulozi dr Arčibalda Rajsa, švajcarskog profesora i kriminologa, humaniste u Prvom svetskom ratu naša javnost dosta zna, jer je njegova knjiga "Čujte Srbi, čuvajte se sebe" u poslednje dve decenije doživela veliki broj >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << izdanja, javlja Tanjug.

Pred čitalačkom publikom sada su 83 teksta prvi put objavljena na srpskom jeziku. Priređivači ove knjige su mr Živko V. Marković i Milan Starčević, koji trenutno učestvuju na promociji ove knjige u Švajcarskoj.

Štampanje knjige pomogao je Nićifor Aničić, predsednik Društva srpskih domaćina, a prevođenje tekstova za knjigu pomogli su Kancelarija za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu Vlade RS i Udruženje građana "Ferajn".

Akademik prof. dr Dragan Nedeljković pohvalio je glavnog urednika "Geopolitke" Slobodana Erića, ali i Nićifora Aničića, Srbina koji živi u Južnoj Africi, jer bez njih dvojice ovakva knjiga se nikada ne bi mogla pojaviti.

"Nićifor finansira sve što je od interesa za srpski narod, tako se prvi setio da se obeleži oslobođenje Stare Srbije i Kosova, i taj događaj je u njegovom zavičaju, u Prijepolju, bio jako dobro posećen", naveo je Nedeljković.

Isto tako, dodao je Nedeljković, na Ceru u Tekerišu je obnovio spomenike i dao da se izrade biste kralja Petra I Karađorđevića, i Kralja Aleksandra I ujedinitelja.

On je upozorio da treba upamtiti ime Nićifora Aničića, jer nema još mnogo takvih Srba, koji nastavljaju svetlu tradiciju srpskog zadužbinarstva.

"Ova knjiga je dragocena, kamo sreće da smo mi i u ovom ratu imali takvog prijatelja kakav je Srbima bio dr Arčibald Rajs ali nažalost, nismo ga imali", istakao je Nedeljković i preporučio da ova knjiga treba da se nađe u školama, već od osnovne, jer deca treba da znaju ko je dr Arčibald Rajs.

Istoričar prof. dr Milan Bjelajac, je citirao poslednju rečenicu iz knjige - "Istina koju je on izneo o ratu u Srbiji pobedila je" i konstatovao da je to moglo biti napisano u onom međuratnom vremenu ili krajem Prvog svetskog rata.

"Mi smo danas svedoci da smo ponovo prisiljeni da dokazujemo nešto što smo smatrali da je davno dokazano, znači da se ponovo borimo za neku istorijsku istinu", naveo je Bjelajac.

"Svedoci smo da nam u toj borbi za ponovno zadobijanje te istorijske istine protiv izvesnog trenda revizionizma koji je prisutan od početka 1990. godina na ovamo, pomažu i ovakve knjige" naglasio je Bjelajac.

Prema njegovim rečima, Rajs nije samo iznosio istinu o nama, on je bio polemičar koji je u vlastitoj zemlji tokom Prvog svetskog rata polemisao i prozivao one listove i one organe, kao što je na primer cenzura njegove zemlje, koje su dozvoljavale nemačku i austrougarsku propagandu, ali ne i savezničku onoga vremena.

Podsetivši da je Rajsova knjiga o zločinima okupacionih vlasti u Srbiji nije mogla da ugleda svetlo dana u ono vreme u Švajcarskoj, Bjelajac je kazao da je štampana u Francuskoj, kao savezničkoj zemlji.

On je ocenio da je "ovo istina o nama viđena očima jednog nepristrasnog, emotivno angažovanog stranca visokih stručnih i moralnih kvaliteta.

Publicista Nikola Živković smatra da se knjigom otkriva i jedan Rajs koga ne znamo, jer je morao da vodi borbu u sopstvenoj zemlji protiv onih koji su ga optuživali da je izdajica, zato što o protivniku piše sa puno blagonaklonosti.

"Imao je velikih problema sa vodećim establišmentom. On je najgrublje napadnut zbog tekstova koje je pisao za švajcarski list i u jednom odgovoru nemačkom listu je napisao "da se možda i u njemu odjednom probudila krv njegovih jevrejskih predaka, progonjenih mržnjom Nemaca".

Glavni urednik "Geopolitike" Erić je kazao da njegova kuća namerava da postepeno prevede i objavi sve Rajsove spise, jer on je uživaa veliki ugled, kao veoma objektivan posmatrač, i umeo je da argumentovano brani svoje stavove."

"Rajs je u propagandnom ratu koji se vodio tokom Prvog svetskog rata stao na srpsku stranu i iznosio naše vrline, iako su mu bile dobro poznate srpske mane", kazao je Erić i dodao da se ovom knjigom "Geopolitika" barem malim delom zahvalila Rajsu.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

SRPSKI PRIJATELJ: Promocija knjiga dr Arčibalda Rajsa

Izvor: Kurir, 11.Sep.2014, 08:08

Povodom stogodišnjice od početka Prvog svetskog rata objavljena je knjiga dr Arčibalda Rajsa „Ratni izveštaji iz Srbije i sa Solunskog fronta - neobjavljeni tekstovi na srpskom jeziku“...Sada su ti zapisi, koji su izazvali veliku pažnju u Evropi otkrivši istinu o zločinima austrougarske vojske,...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.