Predstavljena ponuda Rogaške Slatine

Izvor: Blic, 03.Jun.2011, 17:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predstavljena ponuda Rogaške Slatine

U ambasadi Slovenije danas je predstavljena ponuda Rogaške Slatine. Ona se nalazi u istočnoj Sloveniji, prostire se na tri doline Ratanski i Irski potok koji se sliva u Ločnicu, a okružena je brdima Boč, Plešivec i Donačka gora.

Barbara Plemenitaš direktor Javnog zavoda za turizam Rogaške Slatine kaže da je ovo mesto poznato po dobroj vodi, kvalitetnim vinima i staklu.

- U ovom kompleksu stvorenom za uživanje nalaze se brojni hoteli sa obveznim velnes i spa >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << sadržajima. Najpoznatiji je hotel "Grand” koji je u prošlosti ugostio kralja Petra, cara Ferdinada, Franca Lista i mnoge druge. Opremljen je stilskim nameštajem, ispred se nalazi svetni park sa fontanom, a u Kristalnoj i Glazbenoj dvorani se i danas priređuju zabave. Ukupno ima 10 hotela, a kapacitet je 1.500 ležajeva - kaže Barbara Plemenitaš.

Po njenim rečima brojne šume koje kružuju Rogašku Slatinu doprinose toplom i vlažnom podneblju, pa zato tamo vlada ugodna sub panonska klima sa blagim zimama.

- Opština ima više od 11.500 stanovnika, a oblast je poznata je po lekovitoj vodi "Donat mg” čija godišnja proizvodnja iznosi 10 miliona boca, u blzini se nalazi i fabrika stakla, kao i kozmetika "Afrodita” - kaže Plemenitaš.

Ona kaže da je prema legendi bog Apolon je naredio Pegazu da blizu Rogatca i crkve svetog Križa udari kopitom i tako otvori Rogaški izvor vode.

U Rogaškoj Slatni se nalazi vredna zbirka kaktusa i drugih sukulenata iz celog sveta. U ovoj zbirci ima 7.000 kaktusa, od kojih je većina retka.

Zanimljivi oblici, različite vrste i veličine,kao i oblici bodlji dokazuju da se priroda najčešće meša sa maštom. Najpoznatiji i najređi kaktus na svetu nalazi se u, a zove se "Taština fotelja”. Njemu je potrebno 40 godina kako bi procvetao.

Ovde se nalazi i poznata fabrika stakla u kojoj se proizvodi kvalitetan i lep kristal koji ima dugogodišnuju tradiciju i prepoznatljiv je u svetu. Na temnelju ovog znanja i iskustva, razvila se i Staklarska škola koja je jedina obrazovna ustanova takve vrste u Sloveniji.

Gradonačelnik Rogaške Slatine Branko Kidrič kaže da od Beograda ima 463 kilometra, a da je automobilom potrebno manje od pet sati vožnje.

Takođe, do Rogaške Slatine se može doći i avionom do Ljubljane, let traje oko sat vremena, a onda kolima treba oko sat i po vožnje do Rogaške Slatine.

- Imamo ponudu da svačiji džep, pun pansion se kreće već od 40 evra po danu - kaže Branko Kidrič.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Predstavljena turistička ponuda Rogaške Slatine

Izvor: Blic, 03.Jun.2011

Turistička i privredna ponuda Rogaške Slatine predstavljena je danas u ambasadi Slovenije u Beogradu. Rogaška slatina u istočnoj Sloveniji se prostire na tri doline, ima Ratanski i Irski potok koji se sliva u Ločnicu, a okružena je brdima Boč, Plešivec i Donačkom gorom. Poznata je i po tome...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.