Predstavljen srpski avion kobac

Izvor: B92, 02.Apr.2012, 15:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predstavljen srpski avion "kobac"

Pančevo/Beograd -- U pančevačkoj fabrici "Utva" premijerno prikazan novi domaći avion "kobac", koji bi prve letove trebalo da ima početkom naredne godine.

Letelica je konstruisana u saradnji Vojnotehničkog instituta, fabrike "Utva" i preduzeća SDPR Jugoimport, a promociji je prisustvovao i ministar odbrane Dragan Šutanovac.

Šutanovac je čestitao svima koji su, sagledavajući domaće, ali i potrebe tržišta, radili na stvaranju letelice, koja prva probna letna ispitivanja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << treba da ima početkom 2013. godine.

Avion "kobac" je namenjen za školsku borbenu obuku i za protivteroristička dejstva, a nastao je iz osnovne verzije aviona "lasta", koji se takođe proizvodi u Pančevu.

Vojni analitičar Aleksandar Radić ocenio je da u svetu postoji čitav niz zemalja koje imaju probleme sa gerilcima i teroristima pa, samim tim, da postoji i potreba na tržištu za laki borbeni turboelisni avion "Kobac"

"Za Srbiju je bitno da prati potrebe tržišta. Rat protiv terora i niz zemalja koji imaju problema sa gerilom proizveli su potrebu za lakim borbenim avionom u toj kategoriji i za takav avion postoji prostor na tržištu", rekao je Radić agenciji Beta.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.