Predstavljen novi audio standard 360 Reality Audio

Izvor: Mondo, 10.Jan.2019, 17:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predstavljen novi audio standard 360 Reality Audio

360 Reality Audio je nova tehnologija, koja slušaocima omogućava da se potpuno okruže zvukom, koji slušaju.

Foto: MONDO portal / Sony

Kompanija Sony je na CES 2019 sajmu u Las Vegasu predstavila sasvim nov muzički doživljaj 360 Reality Audio, koji čini da se slušaoci osećaju kao da su uronili u zvuk, koji potiče iz svih pravaca. Ovaj novi doživljaj pruža object-based prostorna audio tehnologija.

Japanska >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << kompanija radi sa velikim muzičkim kućama, servisima za distribuciju muzike  i drugim sličnim muzičkim organizacijama u cilju pružanja tehnologije za izgradnju muzičkog ekosistema oko 360 Reality Audio, koji će obuhvatiti kreiranje, distribuciju i reprodukciju muzičkog sadržaja.

Šta je to 360 Reality Audio

360 Reality Audio koristi object-based prostornu audio tehnologiju u cilju pružanja uranjajućeg muzičkog doživljaja, koji slušaocu daje osećaj da prisustvuje koncertu uživo.

360 Reality Audio umetnicima i stvaraocima muzike omogućava da kreiraju muzički doživljaj od 360 stepeni mapiranjem izvora zvuka poput vokala, hora i instrumenata uz pomoć informacija o razdaljini i uglu prema svom kreativnom i umetničkom nahođenju. Kada slušaoci reprodukuju krajnji sadržaj, mogu da uživaju u muzičkom doživljaju, uranjajući u zvuk iz svih pravaca kao što je to zamislio kreator sadržaja.

Pročitajte i ovo: Sony zvučnik za zabave sa karaoke mašinom

Sony će pružiti alate za kreiranje sadržaja i sarađivati sa velikim muzičkim kućama u cilju pripreme i transformacije muzike u 360 Reality Audio sadržaj. Takođe, postojeća muzika koja se već nalazi u multitrack zvučnom formatu moći će da se konvertuje u format kompatibilan sa 360 Reality Audio pomoću produkcionih alata koje će obezbediti Sony.

Kompanija planira da predstavi format, koji je optimizovan za distribuciju muzike. Zahvaljujući saradnji sa Fraunhofer IIS, koji je deo najveće evropske organizacije za primenjeno istraživanje, taj format će biti usklađen sa MPEG-H 3D Audio, međunarodnim audio standardom. Plan je da se sadržaj kompatibilan sa 360 Reality Audio distribuira u sklopu premijum paketa, koje nude servisi za distribuciju muzike.

Kompatibilni uređaji

Kada je reč o slušalicama, korisniku neće biti potreban poseban uređaj za reprodukciju sadržaja kompatibilnog sa 360 Reality Audio i pristup zvučnom polju, koje deluje realističnije od svega što su konvencionalne slušalice dosad bile u stanju da ponude. Međutim, da bi se postigao najbolji mogući muzički doživljaj, biće neophodno merenje slušnih karakteristika uha pojedinačnog korisnika i primena obrade signala u skladu sa reprodukovanim zvukom. Japanski gigant razvija aplikaciju, koja će korisnicima omogućiti da fotografišu sopstvene uši pomoću smartfona u cilju stvaranja optimizovanog muzičkog doživljaja zasnovanog na analizi slušnih karakteristika njihovih ušiju.

Sistemi zvučnika koji projektuju zvuk u svim smerovima biće u stanju da reprodukuju doživljaj na bazi 360 Reality Audio tehnologije.

Pratite CES 2019 zajedno sa nama na MobIT stranama s vestima iz LAS VEGASA i na društvenim mrežama prateći oznaku #MobITCES19.

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebook, Twitter i Instagram mreži.

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.