Predstavljen godišnji izveštaj o radu Naučno-tehnološkog parka

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Jan.2019, 16:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predstavljen godišnji izveštaj o radu Naučno-tehnološkog parka

U Naučno-tehnološkom parku u Beogradu predstavljen je godišnji izveštaj o radu te ustanove, u prisustvu ministra prosvete, obrazovanja i naučno-tehnološkog razvoja, Mladena Šarčevića.

Naglašeno je da se u Naučno-tehnološkom parku razvija preko 70 tehnoloških kompanija, da je prošle godine osnovano novih 20 start-up kompanija, sprovedeno 30 preduzetničkih obuka, 200 budućih preduzetnika obučeno je po „lean" tehnologiji.

Najreprezentativnije kompanije >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << predstavile su svoje patente, među kojima su mBrainTrain, sistem koji prati moždane aktivnosti i koji bi se mogao primenjivati u lečenju Parkinsonove i Alchajmerove bolesti, uređaj za asistenciju pokreta osoba sa hendikepom kompanije Fabricando Faber.

Marko Panić, koji je molekularnu biologiju doktorirao u Nemačkoj, sa timom kolega patentirao je Smart Blot, uređaj koji je unapredio i ubrzao digitalne laboratorijske analize proteina po tzv. Western Blot tehnologiji, koje se koriste za dijagnostifikovanje HIV-a, hepatita i još nekih bolesti.

„Sigurno da nam je izazovno da napravimo nešto novo u tehničkom smislu i meni je lično veliko zadovoljstvo da ubrzamo rad i da zapravo bude efikasniji rad, tako da, ako neko uštedi dva sata, tri sata dnevno, meni je to lično veliko0 zadovoljstvo", kaže Panić.

Ministar Šarčević najavio je da će do kraja godine biti završena izgradnja naučno-tehnološkog parka u Novom Sadu, podsetivši da je nedavno postavljen i kamen temeljac jednog takvog u Nišu.

Biće otvoreni i naučno istraživački centri za decu, slični Petnici, namenjeni određenim naučnim oblastima, kakav je centar eko nauke na Avali, robotike u Trsteniku, prirodnih nauka na Goču.

„To su mesta na kojima će neki klinci krenuti da se interesuju za određene naučno-tehnološke oblasti i moći kasnije da to razmenjuju i da, naravno, kad završe, da imaju ponudu da rade u dobrim uslovima, da dođu kompanije koje znaju da je Srbija zemlja dobrog znanja. i gde mogu da plasiraju ta svoja znanja", kaže Šarčević.

Savet zemalja koje podržavaju razvoj inovativnih tehnologija i start-up ekonomiju jeste da, kroz podsticaje namenjene inovativnim tehnologijama, uspemo da zadržimo talente, podseća direktorka Naučno-tehnološkog parka u Beogradu, Gordana Danilović Grković.

„Stvoriti uslove da im je ovde bolje nego tamo, da ovde mogu da ostvare sve svoje, nisu to samo ekonomski razlozi, to su i želje da nešto postignu i naprave, nešto drugačije", kaže Danilović Grković.

Prihod kompanija, članica NTP u prošloj godini procenjen je na oko 20 miliona evra.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.