Predstavljen Protokol za zaštitu žena

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Dec.2010, 19:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predstavljen Protokol za zaštitu žena

BEOGRAD -

Svi zdravstveni radnici koji budu radili sa ženama žrtvama nasilja postupaće po posebnom Protokolu Ministarstva zdravlja za zaštitu žena kojim su definisane procedure i precizirana uloga zdravstvenog radnika, rečeno je danas na konferenciji za novinare Centra za promociju zdravlja žena.

Mali broj žena u Srbiji prijavljuje nasilje ali je i mali broj zdravstvenih radnika spreman da prepozna i reaguje ukoliko otkrije takav problem kod svog pacijenta, rekla je >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << direktorka Centra za promociju zdravlja žena Stanislava Otašević.

Protokol, koji je izradilo Ministarstvo zdravlja u saradnji sa nevladinim organizacijama, do sada je predstavljen u 25 domova zdravlja u Srbiji. Obavljena je edukacija lekara ali i distribuirano više od 35.000 primeraka edukativnog materijala za pacijentkinje.

Prema rečima direktorke Centra za promociju zdravlja žena, Ministarstvo zdravlja će nastaviti sa promocijom Protokola i u drugim gradovima u Srbiji.

Ona je navela da Protokol definiše uloge i odgovornost zdravstvenih radnika ali i svih ključnih aktera u društvu koji se bore protiv problema nasilja nad ženama, i podrazumeva saradnju institucija koje se bave prevencijom nasilja.

Kako je rekla Stanislava Otašević, uloga zdravstvenih radnika u tom procesu je veoma važna jer se žrtve nasilja prvo obraćaju lekarima.

"Žena može da traži da lekar dokumentuje njeno opšte zdravstveno stanje, posledice nasilja i da je uputi na dodatne preglede. Može da traži da lekar objasni koja prava ima pri obraćanju policiji ili drugim ustanovama, koja su joj prava i mogućnosti u okviru zajednice", rekla je Otašević.

Ona je navela da je svaka četvrta žena u Srbiji u toku godine žrtva porodičnog nasilja, a da samo 12 odsto žena nasilje prijavljuje.

Prema protokolu, pregled pacijentkinje će se obavljati po posebnom obrascu, tako da će biti obezbeđena validna medicinska dokumentacija za eventualni sudski postupak.

"Imaćemo uniformno dokumentovanje nasilja na osnovu kojeg će biti omogućeni i pouzdaniiji stastistički podaci o nasilju nad ženama", rekao je profesor sudske medicine Slobodan Savić.

On je dodao da je dosadašnja praksa pokazala veliki problem u dokazivanju fizičkog nasilja u sudskom postupku zbog lošeg kvaliteta medicinske dokumentacije o telesnim povredama.

Anketa Centra za promociju zdravlja žena pokazala je da se 85 odsto anketiranih zdravstvenih radnika u svojoj praksi srelo sa ženama koje su bile izložene nasilju u porodici, a da je više od polovine pokušalo da razgovara sa žrtvama i uputi ih na druge institucije.

"Anketa je pokazala da zdravstveni radnici nisu spremni da postave pitanja u vezi sa nasiljem, procene bezbednosnu situaciju, kao ni da reaguju na odgovarajući način kada saznaju za nasilje", kazala je Bosiljka Đikanović sa Medicinskog fakulteta.

Ona je dodala i da su zdravstveni radnici ocenili da saradnja sa drugim ustanovama nije dovoljno razvijena.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Predstavljen Protokol za zaštitu žena

Izvor: S media, 14.Dec.2010

Svi zdravstveni radnici koji budu radili sa ženama žrtvama nasilja postupaće po posebnom Protokolu Ministarstva zdravlja za zaštitu žena kojim su definisane procedure i precizirana uloga zdravstvenog radnika, rečeno je danas na konferenciji za novinare Centra za promociju zdravlja žena...Mali...

Nastavak na S media...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.