Predstavljen Portal za nadzor nad javnim finansijama

Izvor: Press, 07.Dec.2015, 15:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predstavljen Portal za nadzor nad javnim finansijama

U Skupštini Srbije danas je predstavljen Portal za nadzor nad javnim finansijama putem kojeg će najpre članovi skupštinskog Odbora za finansije, republički budžet i kontrolu javnih finansija, a u kasnijim fazama i javnost, moći da kontrolišu trošenje budžetskih sredstava.
          Skupština Srbije je prva u svetu koja ima takav portal. Portal je napravljen uz podršku Švajcarske agencije >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << za razvoj i saradnju (SDC) i UNDP u Srbiji, a omogućiće da preko skupštinskog sajta budu dostupni podaci o kretanju prihoda i rashoda republičkog budžeta.
Potpredsednik Skupštine Srbije i predsednik skupštinskog Odbora za finansije, republički budžet i kontrolu javnih finansija Veroljub Arsić rekao je da su taj portal i nedavno osnovana Kancelarija za budžet u Skupštini Srbije dva veoma bitna organa za nadzornu funkciju najvišeg zakonodavnog tela.
"Nijedan parlament u svetu to nema. Javnost u radu je od velikog značaja, a posebno kada je reč o trošenju javnih sredstava", rekao je Arsić, dodajući da će tako najosetljivija tema u društvu, a to je kako država troši novac, biti dostupna javnosti. 
Precizirao je da će u narednim fazama portal biti povezan sa portalima Državne revizorske institucije i Republičke komisije za zaštitu prava u javnm nabavkama, a da će možda već u 2016. godini na njemu biti prikazivan i javni dug.
Glavni konsultant UNDP za portal Radojko Obradović rekao je da je taj portal jedan od najvećih, ako ne i najveći korak za nadzornu ulogu parlamenta.
Objasnio je da će svakog prvog u mesecu od Uprave za trezor Ministarstva finansija stizati podaci o izvršenju svih rashoda i prihoda budžeta i da će preko skupštinskog sajta prvo poslanici, a u kasnijim fazama i javnost, moći da imaju uvid u to.
Obradović je rekao da se time olakšava nadzor nad radom izvršne vlasti, da je to u potpunosti usaglašeno sa procesom pristupanja EU i da u mnogome ide i iznad onoga što je propisano Poglavljem 32.
U Skupštini Srbije danas je potpisana i izjava o saradnji sa SDC i  UNDP u Srbiji za novu fazu projekta "Jačanje nadzorne uloga i javnosti u radu Narodne skupštine", pa se u naredne četiri godine očekuje dalja nadogradnja aplikacije i povezivanje sa drugim portalima, čime će se omogućiti širi uvid u upotrebu javnih sredstava.
Ambasador Švajcarske u Srbiji Žan Danijel Ruh rekao je da je u cilju ostvarenja dobre vladavine najvažnija transparentnost u radu parlamenta, a da bi se to postiglo neophodna je kontrola nad izvršnom vlasti, kao i da se parlament približi građanima.
Stalna koordinatorka UN u Srbiji i predstavnica UNDP Irena Vojačkova Soljorano rekla je da je to partnerstvo u cilju podrške srpskom društvu u njegovom nastojanju da ostvari političku inkluziju i integraciju.

Nastavak na Press...






Povezane vesti

Nadzor nad javnim finansijama

Izvor: Akter, 07.Dec.2015

Predsednik skupštinskog Odbora za finansije Veroljub Arsić, švajcarski ambasador u Srbiji Žan Danijel Ruh i stalna predstavnica UNDP u Srbiji Irena Vojačkova Solorano potpisali su danas izjavu o saradnji parlamenta, Švajcarske agencije za razvoj i saradnju i UNDP za novu fazu projekta "Jačanje...

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.