Predstave za sve generacije

Izvor: Vesti-online.com, 20.Dec.2018, 23:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predstave za sve generacije

U Vetingenu je nedavno obeležen jubilej, 10 godina amaterskog pozorišta Horizont. Publika je imala priliku da se u tročasovnom programu koji je bio sačinjen od odlomaka predstava, monologa, pesama, folklora podseti dosadašnjeg rada pozorišta.

U programu koji su vodile Violeta Aleksić i Dragan Zimonjić, pored glumaca pozorišta Horizont učestvovali su Danijela Bjelica, sopran i Dejan Zorić, glumac i akustičar i Marija Fuks Ereš, vokalna solistkinja.

Ovo veče >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << obogatio je svojim nastupom i SKUD "Vuk Stefanović Karadžić" iz Šenenverda, sa ansamblom 30 plus. Ovaj događaj svojim prisustvom uveličao je i Zoran Jeremić, generalni konzul Srbije u Cirihu koji je poželeo pozorištu još mnogo godina trajanja, a zahvalnicom koju je predao Horizontu pokazao koliko je važno da srpska zajednica u Švajcarskoj ima ovakve entuzijaste, talente i umetnike koji mogu da stanu rame uz rame sa profesionalcima.

Posle zvaničnog programa pozorište Horizont je podelilo zahvalnice najzaslužnijima. Na kraju večeri svi učesnici, zajedno sa konzulom i zaslužnim aktivistima otpevali su pesmu "Ovo je Srbija" koju je izvela Danijela Bjelica.

Pozorište Horizont osnovano je 6. maja 2008. Prvo sedište bilo je u prostorijama KUD-a Kolo iz Badena, a od proleća 2015. Horizont ima svoje prostorije u Volenu. Prva predstava "Evropejci" u kojoj su igrali Nenad Milić, Erdbob Miki i Zorica Simić premijerno je izvedena 2009. Zatim su se ređale predstave: "Pljačka banke", "Izborna kampanja", "Kolubarska bitka". Horizont je pozorište koje se bavilo i dečjim predstavama koje su edukativno uticale na pokolenja, pa su na brojnim nastupima u dopunskim školama i priredbama za mališane odigrali: "Učimo slova", "Vesela šuma čeka Deda Mraza", "Patuljci iz bajkovije".

Pored predstava ovo pozorište je uveseljavalo naše sunarodnike kroz skečeve, manje komade i šaljive pesme, monologe, imitacije, komedije.

Zaljubljenici u glumu

Prvi članovi pored Nenada Milića bili su Miroslav - Miki Radosavljević, Boban Stanojević, Zorica Simić, Slađan Aleksić, Mira Kostić i još nekoliko članova koji su se kratko zadržali. Statut pozorišta napisao je Saša Stajić.

Pozorište je okupljalo ne samo zaljubljenike glume, već i ljubitelje ostalih umetnosti. Prvi snimatelj bio je Dževdat Abdi zvani Džeki, a harmonikaš i pevač Duško - Dule Calić. Sa Horizontom se družio i glumac manjih uloga Zoran Petrović. Slaviša Milošević Leptir, Josip Vorobec Boris i Momčilo Petrović Moma stigli su u pozorište 2010. Nebojša Pavlović dolazi početkom 2011, a Saša Milenković i Danijel Marunić 2015. Od septembra 2018. pridružuju im se i Marija i Jozef Fuks Ereš.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.