Predstava u čast Gvozdenog puka

Izvor: RTS, 17.Dec.2018, 16:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predstava u čast Gvozdenog puka

Drugi pešadijski puk „Knjaz Mihailo", zbog junaštva svojih vojnika, nazvan je Gvozdenim pukom. Veliki broj odlikovanih vojnika je iz medveđanskih sela. U čast junacima Gvozdenog puka Kulturni centar u Medveđi pripremio je predstavu uz pomoć amaterskog pozorišta Lebana.
Drugi pešadijski puk „Knjaz Mihailo", zbog junaštva svojih vojnika, među kojima su bili ratnici iz Jablanice, Puste Reke, Toplice, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Zaplanja, nazvan je Gvozdenim pukom. Veliki broj vojnika je odlikovan, a najviše nosilaca Karađorđeve zvezde sa mačevima je iz medveđanskih sela.

U čast junacima Gvozdenog puka, u godini jubileja, Kulturni centar u Medveđi pripremio je predstavu uz pomoć amaterskog pozorišta Lebana.
Zvuk gusli se u Jablanici prvi spoznaje i najduže čuje. Da proslave i žale. Ponajviše junaštvo predaka nebesko, zadojeno, neobjašnjivo. Ovekovečeno u Drugom pešadijskom puku moravske divizije koji sami ratnici sa divljenjem i strahopoštovanjem nazvaše gvozdenim. Ovo je dug, na stogodišnjicu izvojevane pobede.
„Ja pamtim svog pradedu koji je živeo 104 godine koji mi je masu tih stvari pričao u to vreme i odgovornost jeste velika, ali i čast da posle 100 godina pokušama da napravimo nešto i upoznamo ovaj naš kraj jablanički sa junacima koji su možda i nepravedno zaboravljeni," kaže Dominik Bogdanović, reditelj i scenarista.
Sa ponosom i čašću svako od njih je stao na scenu Kulturne scene u Medveđi. Da oživi junake koji su na Ceru, Kolubari, pa i posle albanske golgote silovito jurišali ka slobodi. Da udahnu život kralju Petru.
"Mogu da kažem das am počastvovan i ponosan što glumim mada je to u neku ruku sekventna uloga," kaže Miodrag Trajković.
"Ja glumim bezimenog pikovnika Gvozdenog puka I naravno sama uloga mi je takva da moram puno da vičem tako da zaista uživam u ovome," objašnjava Saša Gigić.
Uz direktore, pravobranioca, opštinske činovnike, studenti, đaci da saznaju i prožive.
"Meni se baš svidja ova predstava preporučujem svima da barem pročitaju tekst," kaže Pavle Đorđević.
U herojskom kraju ministarstvo kulture rado je podržalo predstavu "Junaci Gvozdenog puka".
"Ovo je treći projekat koji radimo preko Ministarstva kulture i informisanja, imamo još jedan do kraja godine i mislim da je ova godina baš pogođena sa ovim projektom," navodi Nebojša Jakšić, direktor Kultornog centra u Medveđi.
"Jedna ovakva predstava u opštini Medveđa koja je sa svojim čiji su preci dobitnici velikog broja Karađorđeve zvezde i koji su upravo bili pripadnici ove elitne jedinice," kaže Nebojša Arsić, predsednik opštine Medveđa.

Vredi pogledati i naučiti!

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.