Predstava Odisej u Srpskom narodnom pozorištu

Izvor: Blic, 20.Nov.2012, 13:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predstava "Odisej" u Srpskom narodnom pozorištu

Predstava "Odisej", urađena po tekstu Gorana Stefanovskog i u režiji Aleksandra Popovskog, biće izvedena 22., 23. i 24. novembra u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu.

- Egzil može biti i duhovni i geografski i politički. Čovek može biti u egzilu i kod kuće. Nije svaka kuća dom, a nije ni svaka ideja doma autentična. Kažu da je dom tamo gde je srce, ali šta ako ne znamo tačno gde je srce? - navode Stefanovski i Popovski.

Ova prva velika regionalna koprodukcija >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << ujedinila je šest pozorišta i jedan festival iz bivše Jugoslavije, "Teatar Ulysses" Radeta Šerbedžije sa Briona, "Gavella" iz Zagreba, Slovensko narodno gledališče iz Maribora, Atelje 212 iz Beograda, Srpsko narodno pozorište u Novom Sadu, Sterijino pozorje u Novom Sadu i Teatar na navigatorot u Skoplju.

- Čak i oni koji ne znaju ništa o Odiseju, znaju šta znači Odiseja. Znaju da to označava nekakvo putovanje sa mnogim nepredvidivim događajima koji uglavnom završavaju povoljno, s povratkom kući. Putovanje i povratak kući su bitne stavke podsvesnog kolektivnog sećanja, narativna matrica naših života i načina na koje vidimo sebe. Naša predstava ima za cilj ispitati, poigrati se i istražiti teatarske razloge ova dva fenomena - kažu reditelj i pisac predstave "Odisej".

Ulogu Odiseja Popovski je poverio zagrebačkom glumcu Ozrenu Grabariću, a ulogu verne Penelope Aniti Mančić. U predstavi igraju i Jasna Đuričić, Dijana Vidušin, Nataša Matjašec Rošker, Svetozar Cvetković, Nikola Ristanovski, Boris Isaković, Franjo Dijak i Branko Jordan.

Svi oni svojim promišljanjem i ličnim pristupom istražuju i interpretiraju šta

čoveku znače dom, povratak porodici i egzistencija.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.