Izvor: Blic, 12.Avg.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predškolsko tek od oktobra

Predškolsko tek od oktobra

Pripremni predškolski program, koji je od naredne školske godine obavezan za svu decu koja su rođena od marta 2000. godine do marta 2001. godine, ipak neće početi da se realizuje u septembru. Nacionalni prosvetni savet izjasniće se o predloženom programu za predškolce tek 15. septembra, a nije urađena ni korekcija cena usluga za roditelje čija deca pohađaju celodnevni boravak u vrtićima.

Važan je podatak da se za decu koja dosad >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << nisu upisana mora naći mesto u ovom programu i da još ima vremena.

U Srbiji bi u pripremni predškolski program naredne školske godine trebalo da krene oko 76.000 mališana, uzrasta od 5,5 do 6,5 godina.

- Svaka predškolska ustanova u Srbiji sama određuje početak pripremnog predškolskog programa prema svom godišnjem planu. Ustanove samo imaju obavezu da taj program traje najmanje šest meseci, četiri sata dnevno, a može i duže. Realizacija pripremnog predškolskog programa nigde u Srbiji neće početi u septembru već, najverovatnije, krajem oktobra ili početkom novembra. Što se tiče privatnih vrtića ovaj program će moći da realizuju samo oni koji se verifikuju za vaspitno obrazovnu delatnost - rekla je za 'Blic' Milka Andrić, pomoćnik ministra za prosvetu i sport.

Prema rečima Milke Andrić, Nacionalni prosvetni savet ima obavezu da do 15. septembra donese odluku da li prihvata opšte osnove predškolskog vaspitanja i obrazovanja (predložen program po kojem će raditi predškolci) a, ukoliko ga ne prihvati, odluku o programu doneće ministar prosvete.

Roditelje čija deca od naredne školske godine treba da pohađaju pripremni predškolski program najviše zanima kada će biti urađena korekcija cena usluga za decu koja pohađaju celodnevni boravak. Da podsetimo, prema Zakonu o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, pripremni predškolski program je besplatan, pa cena koju roditelji plaćaju mora biti umanjena za četiri sata, koliko ovaj program traje.

- Pripremni predškolski program odnosi se na aktivnost kojom će dete biti pripremljeno za školu i ne uslovljava boravak deteta u vrtićima. Korekcija cena biće urađena pre početka realizacije programa. Sve predškolske ustanove u Srbiji dobiće uputstvo od lokalnih samouprava kako da umanje cene - kaže Milka Andrić.

Celodnevni boravak dece podrazumeva osam sati boravka u vrtiću pa će, na primer, najviša cena od 4.957,50 dinara, koju plaćaju roditelji u Beogradu, biti umanjena za pola kada pripremni predškolski program počne da se realizuje.

Snežana Nikić, direktorka Predškolske ustanove 'Čika Jova Zmaj' u Beogradu, kaže da je u njihovim vrtićima sve spremno za realizaciju pripremnog predškolskog programa. Čeka se samo uputstvo za korekciju cena.

- Već je prijavljeno 1.329 predškolaca, a očekujemo da se u septembru upišu i oni koji to još nisu uradili. Tokom leta smo sredili i okrečili prostorije kako bismo spremni dočekali predškolce. Očekujemo da ćemo imati najviše četiri predškolske grupe, koje će nastavu morati da pohađaju u školama - kaže Snežana Nikić.

V. Nedeljković

|

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.