Predsednik otkrio bistu svog oca

Izvor: B92, 13.Avg.2013, 14:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predsednik otkrio bistu svog oca

Ašhabad -- Predsednik Turkmenistana Gurbanguli Berdimuhamedov otkrio je bistu svog oca na granitnom postolju visokom pet metara, javila je državna televizija.

Na snimcima se vidi predsednik kako se klanja ispred bronzane biste svog 81-godišnjeg oca Mijalikugulija Berdimuhamedova, penzionisanog ministra unutrašnjih poslova s činom potpukovnika.

Bista se nalazi u kompleksu ministarstva unutrašnjih poslova u predgrađu Ašhabada, koji je takođe nazvan po ocu šefa države.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
"On je primer savesne osobe, bezrezervno posvećene svom narodu i svojoj domovini", navodi se komentaru televizije.

U kompleksu se nalazi i muzej posvećen ocu Berdimuhamedova, koji je u penziji od 1982. godine. U muzeju su, između ostalog, izloženi njegova uniforma, telefon i pisaća mašina i tepih s utkanim njegovim mislima.

Berdimuhamedov je došao na vlast 2006. posle smrti svog ekscentričnog prethodnika Saparmurata Nijazova koji je sebe nazvao "velikim Turkmenbašom", ocem svih Turkmena.

Glavni grad Turkmenistana, Ašhabad, upisan je u Ginisovu knjigu rekorda pošto je i zvanično utvrđeno da je u njegove zgrade ugrađeno više belog mermera nego bilo gde na svetu.

U svom najnovijem izveštaju organizacija za odbranu ljudskih prava Hjuman rajts voč (Human Rights Watch) opisuje režim u Turkmenistanu kao "jedan od najrepresivnijih na svetu".

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Predsednik Turkmenistana otkrio bistu svog oca

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 13.Avg.2013

Predsednik Turkmenistana Gurbanguli Berdimuhamedov otkrio je danas bistu svog oca na granitnom postolju visokom pet metara, javila je državna televizija. Na snimcima se vidi predsednik kako se klanja ispred bronzane biste svog 81-ogodišnjeg oca Mijalikugulija Berdimuhamedova, penzionisanog ministra...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.