Predsednik komisije prešao na Singidunum

Izvor: Press, 06.Jul.2013, 12:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predsednik komisije prešao na Singidunum

Predsednik Komisije za akreditaciju i proveru kvaliteta (KAPK) i dosadašnji profesor državnog fakulteta u Novom Sadu Endre Pap pre nekoliko dana postao je profesor na privatnom univerzitetu Singidunum, i to tačno pred reakreditaciju univerziteta, saznaju Naše novine.
Ova činjenica izazvala je pravu lavinu sumnji u akademskim krugovima i otvorila sumnje da je univerzitet Singidunum možda u povlašćenom položaju u odnosu na ostale.
Posebno je problematično što je Papa na čelo >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << komisije izabrao Nacionalni savet za visoko obrazovanje, a na predlog Konferencije univerziteta Srbije (KONUS), kao predstavnika državnog univerziteta, što posle ovog transfera neće biti, pa je narušena i ravnopravnost privatnih i državnih ustanova u KAPK-u.
Drugi mnogo duže čekaju - Prelazak sa državnih na privatne fakultetske jasle, naravno, nije sam po sebi problematičan, međutim kada se to dešava baš na početku novog ciklusa reakreditacije svih univerziteta u Srbiji, onda je potpuno jasno da je to u najmanju ruku dovoljno da izazove ozbiljne sumnje - kaže izvor Naših novina blizak Komisiji za akreditaciju i proveru kvaliteta.
Kako se može čuti, ovo nije prvi prelazak na relaciji KAPK - Singidunum, a ovaj univerzitet je u medijima i ranije pominjan u kontekstu da pod (ne)običnim okolnostima obezbeđuje neophodnu akreditaciju. Naime, prilikom prethodnog ciklusa akreditacije, kako objašnjava naš sagovornik, Singidunum je akreditaciju za rad dobio nakon svega pet meseci, dok su drugi univerziteti na dobijanje akreditacije čekali i do dve godine.
Tada se javno govorilo da je tajna u jakim poslovnim vezama sa pojedinim članovima Komisije za akreditaciju, ali i Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje, u čijem sastavu se komisija i nalazi, koji su nakon aktivnog učestvovanja u dodeljivanju akreditacije ovom univerzitetu odmah na istom počeli i da predaju ili gostuju kao predavači.
Pominju se još dva imena - U tom kontekstu pomenuti su bivši član akreditacione komisije, profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Nebojša Janićijević, kao i predsednik Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje profesor Srđan Stanković - objašnjava naš sagovornik i dodaje da zbog ustaljene prakse "usluga za uslugu" nikog nije začudilo što je Singidunum jedini privatni univerzitet koji se protivio odlaganju reakreditacije, što je predložilo nekoliko privatnih i državnih univerziteta s obzirom na lošu ekonomsku situaciju, pošto je za taj proces iz državne kase i budžeta privatnih visokoškolskih institucija neophodno izdvojiti nekoliko miliona evra.
Profesor Nebojša Janićijević, s druge strane, tvrdi da je na Singidunumu svega dva ili tri puta kao gost održao predavanja na doktorskim studijama.
- Kao gosta na svojim predavanjima pozvao me je kolega Mića Pešić, sa kojim sam zajedno bio u komisiji. Za to sam imao dozvolu svog matičnog fakulteta. To nema nikakve veze sa dodelom akreditacija - kaže Janićijević.
Profesor Srđan Stanković u sličnom tonu tvrdi da nikada nije predavao na Singidunumu.

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.