Predsednik i premijerka u obilasku oglednih stanova: Ima 19.000 zainteresovanih pripadnika bezbednosti (FOTO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 04.Jun.2018, 18:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predsednik i premijerka u obilasku oglednih stanova: Ima 19.000 zainteresovanih pripadnika bezbednosti (FOTO)

Leks specijalis o izgradnji stanova za pripadnike vojske usvojen u maju

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić danas obilaze ogledni stan iz državnog projekta stanogradnje za pripadnike snaga bezbednosti "Zemunske kapije" u ulici Cara Dušana na Zemunu.

Pročitajte i:

- Krenuli smo početkom ove godine. Zahvalila bih se timu predsednika zato što smo zajedno krenuli da se bavimo izgradnjom stanova za predstavnike >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << službi bezbednosti - obratila se premijerka Brnabić ističući da je 19.000 zainteresovanih.

- Hvala Ani i hvala Vladi RS što su razumeli značaj ove inicijative - kazao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Stanovi će biti dostupni, prema njegovim rečima, za sve predstavnike vojske, policije i Bezbednosno-informativne agencije.

- Istovremeno hoću da se zahvalim svim ljudima u Vladi, svim onima koji su ozbiljno radili i posebno je važno da se zahvalim Poštanskoj štedionici, jer bi bilo loše kada bismo malobrojne srpske banke urušavali, a ovo je dobar posao za njih - ocenio je predsednik.

Vojnik ili policajac koji uđu u taj stan, imaće oko 118 evra mesečne rate za stan od 60 kvadrata, objasnio je predsednik.

- Onda imate mogućnost uzimanja kredita, stavljanja pod hipoteku... To otvara mnoge druge mogućnosti. To pokazuje koliko ekonomija napreduje i ja čestitam Vladi na rezultatima - istakao je predsednik.

On je upitao je li moguće "isto ovo" ponuditi medicinskim sestrama, lekarima i bračnim parovima koji ostaju u zemlji.

- Ne možemo da dopustimo da, kada uložimo u nekoga mnogo, taj neko ode van zemlje - naglasio je predsednik koliko je obaveza prema zemlji bitna.

Na pitanje novinara odgovorio da se neće pravdati Albancima za raspoređivanje vojske u južnoj srpskoj pokrajini.

- Naš posao se zna i, u skladu sa Ustavom i potrebama građana, pomoćemo koliko možemo - rekao je on.

- Ambasada Katara iz Berlina prebacila je Jeremiću 200.000 evra - saopštio je javnosti odgovarajući na pitanje o mogućim tužbama predstavnika opozicije i dodao da se ne plaši toga da bude tužen, te da je novac kojim opozicija raspolaže plod, kako je rekao, lopovluka.

Upitavši se za šta je taj novac uplaćen, predsednik je rekao da on tolikim novcem ne raspolaže.

Na pitanje o motivisanju sportista premijama, naglasio je da je to interes zemlje.

- Mi danas isplaćujemo sve u roku od tri dana kada se osvoji bilo kakva nagrada. Svim timovima - košarkašima, košarkašicama, veslačima, kajakašicama... Ne kasne ni dan, za razliku od nekadašnjeg vremena kada se čekalo po dve godine, a mi smo nagrade utrostručili - poručio je predsednik.

- Kada sam preuzeo Vladu, prosečna plata je bila daleko niža. Uz novo povećanje plata, prosečne plate će se približiti cifri od 500 evra. Ideja je da sve što je dobro ne bude dobro, da bi se napravio protest - ocenio je Vučić reakcije provokatora iz opozicije na povećanje mesečnih primanja.

- Ljudi vide da Srbiji ide bolje i da će im plate i penzije biti samo veće zahvaljujući politici koju smo postavili još pre pet godine - istakao je on.

Na pitanje o akciji Dveri koji pozivaju na protest malinara rekao je da nema ništa protiv protesta.

- Izađite, vičite parole kakve hoćete. Izađite sa ovima kojima prebacuju novac iz stranih ambsada, ali nemojte da ugrožavate tuđe živote. Našli su se politički ludaci, što je blaga sintagma, koji su tražili da se vozila zaustave u isto vreme gde god da se nađu - rekao je predsednik o nezdravorazumskom pozivu koji bi mogao da ugrozi nečiji život.

Na pitanje o tome hoće li se ispitati postojanje monopola među hladnjačarima rekao je da je razgovarao sa predstavncima malinara, te da je Vlada već nešto preduzela.

- Ali ne može Vlada da odluči o otkupnoj ceni. To nije obaveza države, niti država to može da odluči. Imamo nove proizvođače sa svežom malinom, koja se više traži od zamrznute, ali nije rešenje u tome da se zaustave putevi - kazao je predsednik.

O nestabilnosti na KiM i uticaju na ekonomiju Srbije rekao je da je slušao izjavu Ramuša Haradinaja i da je shvatio da Brisel ceni da bi Srbija zaista bila zadovoljna njegovom ponudom da se mire u zamenu za priznanje.

- Ostaje da vidimo, ali da li nam od toga zavise rast i ekonomija: da, zavise - rekao je predsednik ipak nesiguran o toku kojim će pregovori dalje ići.

Za kraj obraćanja, pozvao je predstavnike bezbednosnih snaga da dođu kako bi videli stanove koji su im namenjeni i da se što pre prijave.

Podsetimo, Skupština Srbije usvojila je krajem maja leks specijalis koji će omogućiti izgradnju stanova za pripadnike vojske, policije i službi bezbednosti po subvencionisanim cenama.

U prvoj fazi realizacije projekta izgradnje jeftinih stanova za pripadnike snaga bezbednosti do 2020, čija je vrednost procenjena na 64,35 miliona evra, biće izgrađeno ukupno 1.578 stanova, od čega 190 stanova u Vranju, 188 u Nišu, po 200 u Kraljevu i Kragujevcu i po 400 stanova u Beogradu i Novom Sadu.

Od ukupno 5.203 stana, izgradnja 1.578 stanova iz prve faze počinje krajem avgusta, najpre u Nišu ili u Kraljevu.

Stanovi će se graditi u tipskim stambenim zgradama, a u ponudi će biti garsonjere, kao i stanovi sa jednom, dve, tri i četiri sobe. Površina ovih stanova kretaće se od maksimalna 32 kvadrata za garsonjere, do 92 kvadrata za četvorosobne stanove.

Predsednik Srbije ranije je najavio da će cena kvadrata ovih stanova biti u proseku 500 evra.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.