Predsednik Tadić  mora iz centra grada

Izvor: Blic, 10.Jun.2009, 06:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predsednik Tadić mora iz centra grada

Kad su svojevremeno izraelski obaveštajci analizirali bezbednost naših državnih institucija, pa i zgradu Predsedništva Srbije osmatrajući park ispred nje, zapitali su: „Da li su ovo u parku sve agenti vaših obaveštajnih službi?”. Kad su dobili odgovor da su u pitanju obični prolaznici a ne agenti, Izraelci su se zgranuli. „Vi onda ne možete da garantujete punu bezbednost vašeg predsednika”. Bila je to samo još jedna potvrda upozorenja naših službi da Predsedništvo >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << na lokaciji s jedne strane oslonjeno na park, a s druge na prometnu ulicu nije adekvatno mesto za predsednika države jer se ne može u potpunosti kontrolisati.

Zahtev obaveštajnih službi da se Predsedništvo Srbije izmesti na bezbedniju lokaciju, iznet na poslednjoj sednici Saveta za nacionalnu bezbednost, još nije prosleđen u zvaničnoj formi nadležnim službama - Direkciji za imovinu Republike Srbije i generalnom sekretaru Vlade. U Vladi su potvrdili za „Blic” da se traži pogodna lokacija za izmeštanje Predsedništva Srbije, ali napominju da ona još nije izabrana.

- Nema zvaničnih zahteva upućenih nadležnim organima jer se u Vladi još vodi rasprava - tvrdi sagovornik „Blica” iz Vlade Srbije.

Zahtevi službi o preseljenju, ne samo predsednika već i ostalih najviših državnih zvaničnika, uz upozorenja stizali su i pre incidenta koji se dogodio upadom Marića sa bombama u zgradu Predsedništva. Ali izgleda da u Vladi to neko nije izgleda shvatao dovoljno ozbiljno. Tamara Stojčević, generalni sekretar Vlade Srbije svedoči za „Blic „da zahtev o preseljenju Predsedništva još nije dobila” i pretpostavlja da je zahtev možda upućen Direkciji za imovinu Republike Srbije.

Ona tvrdi da postoje dugoročni planovi da se iz centra Beograda isele sve značajne državne ustanove, predsednik, Vlada i Ustavni sud, na Novi Beograd u Palatu „Srbija” (nekadašnja Palata federacije), ali da ne postoji odluka o toj ili ma kojoj drugoj lokaciji za izmeštanje. Svejedno, „Blic” iz svojih dobro obaveštenih izvora saznaje da je preseljenje Vlade i većine ministarstava u Palatu „Srbija” - gotova stvar. U tu svrhu ministar odbrane Dragan Šutanovac namerava da predloži plan preseljenja Vlade Srbije u okviru kojeg bi na Palatu „Srbija” bila dozidana bar još dva sprata kako bi što više ministarstava stalo u zgradu bivše Palate federacije na Novom Beogradu.

Stojčevićeva objašnjava da je pri projektovanju Palate federacije planirano da tu bude sedište šefa države i Vlade. Ona podseća da su u Palati federacije na Novom Beogradu bile i zvanične poslovne kancelarije Josipa Broza Tita, iako ih nikada nije koristio.

Premda zahtev za preseljenje Predsedništva Srbije zvanično još nije stigao do nje, Stojčevićeva odbacuje mogućnost da jedna od opcija za moguću novu lokaciju bude i zgrada „Mir” na Dedinju.

- Ta zgrada je rezidencijalni objekat. Namenjena je nekome ko ima pravo za vreme mandata da živi u njoj i da je koristi samo u rezidencijalne svrhe. Može da posluži za smeštaj strane delegacije kao siguran i jeftiniji objekat od posebne namene, ukoliko se obnovi - ističe Stojčevićeva.

Zgrada „Mir” je, prema njenim rečima, u poluruševnom stanju. U njoj niko ne živi, niti može jer zahteva ozbiljno renoviranje.

- Ni ne pomišljamo na tako nešto jer se na svim stranama štedi - kaže naša sagovornica.

Srboljub Panić, pomoćnik direktora Direkcije za imovinu Republike Srbije, kaže da zahtev Vlade Srbije o preseljenju Predsedništva Srbije nije stigao ni do njih, kao i da su rezidencijalni i objekti od posebne namene u nadležnosti Generalnog sekretarijata Vlade Srbije. On ne zna koja slobodna zgrada bi mogla da predstavlja adekvatan objekat za tu namenu koja bi zadovoljavala sve kriterijume.

Kriterijumi za odabir su vezani za funkcionalno delovanje i reprezentaciju države, ali pre svega važan je bezbednosni element. Prometna ulica s jedne strane koja se naslanja na zgradu Predsedništva i park s druge nisu olakšavajuća okolnost.

- Imamo primer kako je rešen bezbednosni problem kod američke ambasade. Problem prometne ulice ublažen je zatvaranjem Ulice vojvode Milenka u donjem delu, imate rampu i sa strane Kneza Miloša. Zgrada Predsedništva Srbije zadovoljava sve evropske standarde za šefa države, po svim ostalim pitanjima, ali ne i po bezbednosnom - kaže Panić.

Aleksandar Radić, vojni analitičar, kaže da nije nužno i neophodno premestiti predsednika, ali da je na teretu službi kako da obezbede zgradu i ličnost predsednika.

- Postoji problem upliva sa ulice, naravno logistički bilo bi mnogo lakše štititi pojas u kojem bi moglo da se ograniči i strogo kontroliše kretanje. Građani bi, pretpostavljam, pozdravili izmeštanje na lokaciju koja ne bi iziskivala da Beograd prestane da funkcioniše - kaže Radić.

On napominje da ima nekoliko ozbiljnih problema koje izaziva rasuta državna administracija, ali naglašava da Palata „Srbija” ima svoje limite i da je to opcija samo ako želi da se postigne ušteda para.

Generalštab i MUP u blizini VMA

Dragan Šutanovac, ministar odbrane, prema saznanju „Blica”, ponudiće plan izgradnje dve posebne zgrade u blizini VMA - jedne za MUP i druge za Ministarstvo odbrane. Izgradnja, prema njegovom planu, bila bi finansirana novcem od prodaje policijske zgrade u Kneza Miloša 101 i sedišta Ministarstva odbrane u Birčaninovoj. Prema ovoj računici, posle prodaje ovih objekata čak bi novca i ostalo.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.