Predsednik Šri Lanke pomilovao vojnika osuđenog za ubistvo civila

Izvor: B92, 27.Mar.2020, 00:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predsednik Šri Lanke pomilovao vojnika osuđenog za ubistvo civila

Predsednik Šri Lanke Gotabaja Rajapaksa pomilovao je vojnika osuđenog na smrt zbog ubistva osam civila za vreme građanskog rata, saopštio je njegov kabinet.

U saopštenju se navodi da je predsednik naredio ministarstvu pravde da bivšeg vojnika Sunila Ratnaiaka pusti na slobodu.

Ratnaiak je bio među grupom vojnika koji su nožem ubili osmoro ljudi, uključujući petogodišnje dete, koji su tokom rata pobegli iz svog sela, a kasnije su se vratili da provere svoje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << imanje.

Osuđen je na smrt 2015. godine, a presudu je potvrdio i najviši sud u zemlji.

Većinski sinhalenski nacionalisti protestovali su zbog smrtne kazne ocenjujući je kao izdaju vojnika koji su se borili protiv manjinskih tamilskih pobunjenika u 26-godišnjem separatističkom ratu.

Vladine snage pobedile su tamilske separatističke snage okupljene oko paravojne organizacije Oslobodilački tigrovi 2009. godine, okončavši građanski rat.

Obe strane su optužene za teška kršenja ljudskih prava.

Prema procenama Ujedinjenih nacija u sukobu je poginulo više od 100.000 ljudi.

Rajapaksa, koji je igrao ključnu ulogu u ratu kao najviši zvaničnik odbrane, izabran je za predsednika u novembru nakon obećanja da će osloboditi vojnike optužene za kršenje ljudskih prava.

Šri Lanka se povukla prošlog meseca od rezolucije iz 2015. u Savetu za ljudska prava Ujedinjenih nacija u kojoj je obećala da će istražiti optužbe za ratne zločine.

Na Šri Lanki je uveden moratorijum na smrtnu kaznu, a ranije osuđenima kazna je preinačena na doživotnu robiju.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.