Izvor: Blic, 21.Nov.2005, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predsednik Srbije posetio 'Sopče'

Predsednik Srbije posetio 'Sopče'

KRAGUJEVAC - Mala, ali po mnogima zlatna vredna organizacija, već petu godinu postoji i radi u Prvoj kragujevačkoj gimnaziji. Zove se jednostavno - 'Sopče'. Okuplja tridesetak srednjoškolaca, učenika od prvog do trećeg razreda. 'Sopčići', kako ih zovu, zajedno provode najveći deo slobodnog vremena, rade organizovano, u grupama, i postižu, kako kaže članica njihovog medija tima Nevena Stanišić, da škola bude zanimljivija, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << lepša, uspešnija.

- Organizujemo svake godine Pozorišne susrete gimnazijalaca Srbije. Manifestacija je veoma posećena, a gledalaca je toliko da bukvalno na predstavama nema slobodnog mesta. Redovno sastavljamo i štampamo 'Servis za prvake', brošuru u kojoj se nalaze informacije o profesorima, tradiciji škole, kako doći do stipendija, šta nudi školska biblioteka. S proleća organizujemo i izložbu fotografija kragujevačkih srednjih škola, koje u svojim holovima predstavljaju najbolje fotografije koje oslikavaju živote učenika i profesora - kaže Nevena Stanišić.

Učenica trećeg razreda kaže da su 'sopčići' podeljeni u nekoliko timova: medijski i pregovarački, tehnički, likovno-kompjuterski i volonterski. Pomažu im Unicef i NVO 'Save the Children', a kako da rade i da se kreativno organizuju uči ih Dečiji kulturni centar iz Beograda. Zato su i privukli pažnju i ugostili mnoge poznate ličnosti, među njima i predsednika Borisa Tadića, ambasadora Kube, ombudsmana za dečija prava Švedske Lenu Ninberg, književnike Svetlanu Velmar-Janković i Matiju Bećkovića.

Nebojša Radišić

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.