Predsednik Srbije obećao budžet za naučnike

Izvor: Beta, 24.Avg.2019, 11:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predsednik Srbije obećao budžet za naučnike

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obećao je danas da će obezbediti uslove "kakve svi drugi nude" matematičaru Stojanu Radenoviću koji je naučne radove počeo da potpisuje za Univerzitet kralja Sauda iz Saudijske Arabije, kako bi ponovo počeo da radi za Univerzitet u Beogradu (BU).Vučić je nakon sastanka sa profesorom Stojanom Radenovićem u Beogradu izjavio za televiziju Pink da će matematičar Radenović ponovo početi da potpisuje naučne radove za BU i najavio da će država nastojati da zadrži i druge naučnike koji su doprineli da se taj univerzitet visoko kotira na Šangajskoj listi."Mi ćemo da ustanovimo i poseban deo budžeta Srbije koji se tiče 'Šangajske liste'. To ćemo da izdvojimo kao poseban deo budžeta kako ne bismo morali da mislimo da li neko ide na institut ili želi da ostane na fakultetu. Za sada imamo 12 imena koja ćemo gledati da posebno postaknemo da se objavljuje što veći broj radova", kazao je Vučić tokom sastanka.On je istakao da će država pokušati da vrati naučnike koji su otišli iz Srbije, ali da će pre svega "pokazati pravo poštovanje" naučnicima koji su ostali u Srbiji i najavio povećanje plata u oblasti nauke i kulture."Što se države tiče, mi nećemo ulagati samo u autoputeve, vodovod ...

Nastavak na Beta...






Povezane vesti

Veća podrška nauci pod uticajem Šangajske liste

Izvor: SEEcult.org, 24.Avg.2019

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obećao je veću podršku države zaposlenima u nauci, najavljujući posebnu budžetsku liniju koja se tiče Šangajske liste rangiranja najboljih univerziteta na svetu, na kojoj je Univerzitet u Beogradu zabeležio ove godine nastavak pada.

Nastavak na SEEcult.org...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.