Predsednik Skupštine Novog Sada posetio NDNV i podržao novinare

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Jul.2008, 19:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predsednik Skupštine Novog Sada posetio NDNV i podržao novinare

NOVI SAD - Predsednik Skupštine Novog Sada Aleksandar Jovanović osudio je danas napade na novinare u Novom Sadu i u Beogradu i ponudio pomoć gradskog parlamenta novinarskoj profesiji.

Jovanović je prilikom posete Nezavisnom društvu novinara Vojvodine rekao da novinari rade "u interesu javnosti" i da samim tim moraju da budu zaštićeni.

"Na žalost, novinari u Srbiji ne moraju da idu u Avganistan ili u Irak da bi im životi bili ugroženi dok rade >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << svoj posao, dovoljno im je da izađu na ulicu usred bela dana i da budu fizički napadnuti", kazao je Jovanović.

On je od policije i od tužilaštva zatražio "da počnu da rade svoj posao".

Predsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) Dinko Gruhonjić ocenio je da su novinari postali "glineni golubovi" i pozvao na medijsku solidarnost.

"Situacija se naročito pogoršala u poslednjih pet godina, kada su i pojedini bivši ministri otvoreno pozivali na linč novinara. Zato treba bojkotovati skupove ekstremista, kako bi se zaštitili novinari i kako se ekstremistima ne bi pridavala medijska pažnja", kazao je Gruhonjić.

On se založio i za bojkot političkih partija koje organizuju nasilne proteste i podsetio da su nezavisni mediji u vreme Miloševićevog režima bojkotovali Srpsku radikalnu stranku (SRS), jer je lider te partije pretio smrću novinarki Radija B92.

Gruhonjić je podsetio i da je generalni sekretar SRS Aleksandar Vučić bio ministar informisanja kada je na snazi bio "najdrakonskiji zakon o informisanju u istoriji moderne Evrope".

"Neka esktremiste i nasilnike snima policija svojim kamerama pa onda neka u nekoj prisnijoj, intimnijoj atmosferi gledaju kako bacaju baklje, kradu eksponate i prebijaju novinare", kazao je Gruhonjić.

On je naveo da je rukovodstvo NDNV poslednjih dana primilio pretnje "sa poznate adrese", odnosno sa adresa ekstremistickcih organizacija, i dodao da je slučaj prijavljen policiji.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.