Predsednik SANU: Narod je bistriji od elite

Izvor: Mondo, 30.Avg.2016, 12:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predsednik SANU: Narod je bistriji od elite

Narod je uvek pokazivao više bistrine nego njegove elite i i dalje se nadam da će on tu bistrinu naći, nisam pesimista, kaže akademik Vladimir Kostić.

Foto: BETAPHOTO/Novi magazin/Zoran Ras

Ukoliko ne počnemo da razmišljamo različito, ukoliko insistiramo na toj sabornosti, pri čemu će nam sabornost doneti neko drugi, a mi kao papagaji ponavljati mantre, ukoliko ne budemo stalno jedni drugima oponirali i diskutovali, bojim se da Srbiji nema velikog napretka, >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << ocenio je predsednik SANU Vladimir Kostić, u ponedeljak uveče izložbe velikih srpskih slikara u Čačku.

SANU je na raspolaganju, ako neko pita

Odgovarajući na pitanja novinara posle otvaranja izložbe Kostić je naveo da SANU stoji na raspolaganju svakoj dobronamernoj srpskoj vlasti kako bi rekla šta o nečemu misli, ali ne da ponovi ono što vlast misli. Istinu govoreći, to se do sada od nas nije ni tražilo, dodao je on.

Kako prenosi "Politika", on je istakao i da je situacija u društvu teška, da je Srbija decenijama varana, napadana i spolja i iznutra, u jednom trenutnom civilizacijskom sumraku koji nas okružuje.

Izgubili smo etiku rada i osećaj da se od rada može živeti, jer su poruke u jednom vremenu bile takve, jer je istina u kojoj su mladi živeli bila takva, ali se moramo vratiti radu, jer je to jedino iz čega može poteći nova Srbija, poručio je on

Bojim se da u Srbiji ovog trenutka postoji neka vrsta radikalnog nepoznavanja sopstvene tradicije, istorijskog nasleđa, ali i aktuelnih političkih vrednosti, izjavio je predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU).

Kostić je ocenio da je nevolja što mi nemamo kulturnu i civilizacijsku liniju, već se kod nje javljaju tragični prekidi.

Kostić je najavio da se u Akademiji za novembar sprema konferencija pod radnim motivom – nesporazumi i neslaganja.

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.