Predsednik Nigerije zahteva intervenciju: Rasporedite vojsku

Izvor: B92, 04.Avg.2023, 22:35

Predsednik Nigerije zahteva intervenciju: Rasporedite vojsku

Nigerijski predsednik Bola Tinubu napisao je pismo Senatu svoje zemlje tražeći od članova da podrže regionalnu vojnu intervenciju u susednom Nigeru.

Tu je državni udar srušio demokratski izabranu vladu Mohameda Bazuma prošle nedelje.

Danas je objavljeno da je Tinubu zatražio „vojno pojačanje i raspoređivanje vojnog interventnog osoblja kako bi se obezbedilo poštovanje vojne hunte u Nigeru ako ostanu neposlušni“.

Nigerija trenutno predsedava >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Ekonomskom zajednicom zapadnoafričkih država (ECOVAS), koja je uvela sankcije Nigeru i u nedelju dala pučistima sedam dana da vrate Bazuma na vlast ili rizikuju oružanu intervenciju.

ECOVAS je poslao delegaciju u Niger, na čelu sa bivšim nigerijskim liderom Abdulsalamijem Abubakarom, da pregovara sa vojnicima koji su preuzeli vlast.

U međuvremenu, vođa vojnog udara Abdurahman Čiani rekao je da neće pokleknuti pred pritiscima da vrati Bazuma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.