Predsednik Nemačke: Zabrinjava

Izvor: B92, 09.Jul.2023, 22:41

Predsednik Nemačke: "Zabrinjava"

Nemački predsednik Frank Valter Štajnmajer rekao je da ga zabrinjava rast popularnosti krajnje desne stranke Alternative za Nemačku (AfD) u anketama.

Ujedno je upozorio na protestno glasanje kojim birači žele da izraze nezadovoljstvo političkim trendovima.

"Svaki glasač preuzima odgovornost za ono što radi", rekao je Štahnmajer u razgovoru za televiziju ZDF i dodao da se to računa ako birač snaži stranku koja političku raspravu čini grubljom. AfD je dosad >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << bio na marginama nemačke politike. Ali, nedavno je u Nemačkoj nastala oštra politička rasprava o usponu krajnje desnice.

"Ne smemo više da podstičemo delovanje širitelja straha u ovom društvu", upozorio je predsednik.

"Ne treba nam nagli rast onih koji šire strah, nego onih koji rešavaju probleme".

Protivimigracijski AfD trenutno u anketama ima podršku 20 posto nemačkih birača. Ova dosad najveća popularnost čak premašuje onu socijaldemokrata kancelara Olafa Šolca.

Popularnost krajnje desnice posebno raste u istočnoj Nemačkoj. AfD je pobedio na svojim prvim izborima za okružnog upravnika u saveznoj pokrajini Tiringiji u junu, kada je u Zonebergu izabran Robert Seselman. On je prvi AfD-ov kandidat koji je pobedio na takvim izborima.

U Brandenburgu, Tiringiji i Saskoj-Anhaltu, gde će novi državni parlamenti biti izabrani za nekih godinu dana, AfD je trenutno najjača stranka u svim anketama.

"Da, ankete zabrinjavaju", rekao je Štajnmajer.

"Ali ne smemo zbog toga svako kritičko pitanje automatski da ocenimo kao populizam i desni ekstremizam".

Ako veliki deo biračkog tijela okrene leđa strankama iz vlasti, a glavna opoziciona stranka iz toga ne izvuče korist, onda moramo da se zapitamo, rekao je.

Štajnmajer je dodao da se stranke koje su na vlasti zato moraju zapitati da li ističu prave teme.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.