Predsednik Nacionalnog prosvetnog saveta: Hoće da me smene jer sam kritikovao novi zakon

Izvor: Večernje novosti, 19.Jun.2017, 08:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predsednik Nacionalnog prosvetnog saveta: Hoće da me smene jer sam kritikovao novi zakon

Aleksandar Lipkovski, predsednik NPS, pisao Skupštini Srbije. Osporava razloge koje je naveo ministar Šarčević INICIJATIVA ministra prosvete Mladena Šarčevića da Skupština Srbije smeni prof. dr Aleksandra Lipkovskog sa mesta predsednika Nacionalnog prosvetnog saveta (NPS) iznenadila je prof. Lipkovskog, koji smatra da se pravi razlozi za njegovu smenu kriju iza toga što je kritikovao Predlog zakona o osnovama sistema obrazovanja, kao i to što je podržavao smenjenog >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << direktora Centra za promociju nauke. Pismom koje će danas zvanično uputiti Muameru Zukorliću, predsedniku skupštinskog Odbora za obrazovanje, Lipkovski je odgovorio na optužbe koje je ministarstvo iznelo na njegov račun u inicijativi za smenu, koju su uputili Skupštini Srbije. U toj inicijativi najviše mu je zamereno kašnjenje u usvajanju određenih pravilnika, nastavnih planova i programa. - Nijedan od razloga koje je ministar Šarčević naveo kao povod za moju smenu uopšte ne stoji - naveo je prof. Lipkovski u pismu. - Ministar je kao moje propuste apostrofirao upravo one odluke u kojima se NPS nije slagao sa njegovim predlozima. Da li NPS postoji zato da bi samo potvrđivao predloge ministarstva, ili mu je dozvoljena kritička aktivnost? Lipkovski je Ministarstvo prosvete optužio za nepoštovanje zakonskih odredaba i opstrukciju rada NPS, nepružanjem propisane administrativno-tehničke pomoći Savetu. Za kvalitetniji rad, kaže, nedostajao im je pravnik kog je trebalo da obezbedi ministarstvo, a navodi i primere dokumenata koji su im iz ministarstva stizali sa godinu i po zakašnjenja. NIJE TAČNO - Odgovorno tvrdim da optužbe Ministarstva prosvete o "lošem radu" NPS pod mojim rukovodstvom nisu tačne. NPS je punim kapacitetom i veoma odgovorno radio, donoseći odluke koje su po mišljenju većine njegovih članova najbolje u korist srpskog obrazovnog sistema - tvrdi Aleksandar Lipkovski u svom pismu.

Nastavak na Večernje novosti...






Povezane vesti

Predsednik Prosvetnog saveta: Smenjuju me jer sam kritikovao novi zakon

Izvor: Radio 021, 19.Jun.2017

Inicijativa ministra prosvete Mladena Šarčevića da Aleksandar Lipkovski bude smenjen sa mesta predsednika Nacionalnog prosvetnog saveta (NPS) iznenadila je Lipkovskog, koji smatra da se pravi razlozi za njegovu smenu kriju iza toga što je kritikovao Predlog zakona o osnovama sistema obrazovanja,...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.