Predsednik Meksika položio zakletvu, započeo mandat

Izvor: B92, 01.Dec.2018, 21:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predsednik Meksika položio zakletvu, započeo mandat

Novoizabrani predsednik Meksika Andres Manuel Lopes Obrador položio je zakletvu u parlamentu čime je zvanično preuzeo dužnost, prenela je agencija Frans pres.

Levičarski predsednik danas je započeo šestogodišnji mandat uz obećanje da će sprovesti duboke promene u Meksiku gde caruju nasilje, korupcija i siromaštvo.

Obrador (65) je na predsedničkim izborima 1. jula pobedio posle dve neuspešne kandidature i prvi je predsednik još od meksičke revolucije koji >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je u prvi plan izbio kao protestni lider, prenela je agencija AP.

On svoju inauguraciju doživljava kao istorijsku "četvrtu transformaciju" Meksika, posle dobijanja nezavisnosti od Španije, liberalnih reformi koje su pedesetih godina 19. veka slomile dominaciju crkve i revolucije 1910-1917.

Njegov prethodnik, Enrike Penja Nieto, napušta funkciju s rekordno niskim rejtingom. On nije uspeo da obuzda sve veću stopu ubistava, ni da se izbori s hiljadama centralnoameričkih migranata, pa će oba goruća pitanja ostati kao izazovi za Obradora.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.