Predsednik Južne Koreje Mun u Pjongjangu pregovora o nuklearnom oružju

Izvor: B92, 18.Sep.2018, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predsednik Južne Koreje Mun u Pjongjangu pregovora o nuklearnom oružju

Lideri Severne i Južne Koreje razgovaraju o denuklearizaciji poluostrva.

Južnokorejski predsednik Mun Dže In sastao se u prestonici Severne Koreje sa Kim Đong Unom u nameri da ponovo pokrene pregovore o denuklearizaciji.

Kim je je tokom ove godine imao dosad neviđenu seriju susreta sa na visokom nivou sa predstavnicima južnog suseda i Sjedinjenih Država.

Međutim, razgovori sa Vašingtonom su ušli u ćorsokak, tako da se dve strane sada slažu samo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << oko najopštijih ciljeva.

Predsednik Južne Koreje se nada ulozi posrednika između Pjongjanga i Vašingtona, a želja mu je i da unapredi odnose sa severnim susedom.

Mun Dže In je sa suprugom Kim Džung Suk doputovao u trodnevnu posetu Pjongjangu u utorak ujutru.

Na aerodromu su ga toplo pozdravili Kim Džong Un i njegova supruga Ri Sol Džu.

Desetine hiljada građana pozdravilo je goste mašući cvetnim buketima i uzvikujući parole o ujedinjenju duž trase kojom su se dva lidera u otvorenom automobilu vozila kroz Pjongjang.

To je prva poseta predsednika Južne Koreje u poslednjih deset godina.

Dve Koreje su potpisale ugovor o primirju 1953. godine, ali mirovni sporazum nikada nije postignut.

Šta je na dnevnom redu?

Očekuje se da će dva lidera razgovarati o praktičnim koracima kako bi se smanjila opasnost od nuklearnog sukoba, ali detalji još nisu poznati.

Ljudska prava nisu na dnevnom redu.

Severna Koreja ima dva cilja:

Smatra se da će ove nedelje razmatrati korake ka proširenju saradnje. Ekonomska saradnja će biti prioritetna tema, ali samit bi mogao da dovede i do uzajamnog smanjenja vojnog prisustva duž granice koja ih razdvaja.

Izvor: BBC News na srpskom

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Predsednik Južne Koreje Mun u Pjongjangu pregovora o nuklearnom oružju

Izvor: Radio 021, 18.Sep.2018

Lideri Severne i Južne Koreje razgovaraju o denuklearizaciji poluostrva..AFPMun i Kim su se provozali kroz centar Pjongjanga..Južnokorejski predsednik Mun Dže In sastao se u prestonici Severne Koreje sa Kim Đong Unom u nameri da ponovo pokrene pregovore o denuklearizaciji...Kim je je tokom ove godine...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.