Predsednik Južne Afrike podneo ostavku

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Sep.2008, 06:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predsednik Južne Afrike podneo ostavku

KEJPTAUN - Predsednik Južne Afrike Tamo Mbeki potvrdio je juče, u obraćanju preko državne televizije, da je podneo ostavku na predsedničku funkciju i naveo da će ostavka stupiti na snagu čim bude izabran novi šef države.

Mbeki je kazao da će napustiti funkciju pre nego što mu istekne drugi predsednički mandat sledeće godine, ali nije naveo tačan datum kada će to učiniti.

Vladajuća stranka u Južnoj Africi kojoj pripada Mbeki, Afrički nacionalni kongres >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << (ANC), zatražila je u subotu ostavku predsednika.

Povod za to bila je nedavna presuda suda koji je oslobodio odgovornosti bivšeg potpredsednika države Džejkoba Zumu.

Zuma je bio optužen za korupciju, a sudija je u presudi naveo da je u procesu bilo velikih pritisaka Mbekijeve administracije da bude osuđen bivši potpredsednik koji je takođe član ANC-a.

Zuma važi za glavnog političkog protivnika predsednika Mbekija.

Očekuje se da će posle takvog ishoda sudskog procesa Zuma postati glavni kandidat ANC-a za novog šefa države. U ovom trenutku nije moguće da Zuma preuzme predsedničku funkciju jer nije član Parlamenta.

Prve procene pokazuju da većina ministara u Vladi Južne Afrike želi da ostane na funkcijama, a ne da podnese ostavke u znak solidarnosti sa predsednikom.

Mbeki je otpustio Zumu 2005. godine pošto je Zumin savetnik za finansije osuđen zbog primanja mita u trgovini oružjem. ANC ima dvotrećinsku većinu u Parlamentu, tako da se očekuje da će njegov kandidat za predsednika biti sigurno izabran.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.