Predsednik Izraela: Pobedićemo, nemamo drugog izbora

Izvor: B92, 08.Okt.2023, 22:37

Predsednik Izraela: Pobedićemo, nemamo drugog izbora

Predsednik Izraela Isak Hercog apelovao je večeras na nacionalno jedinstvo, heroizam i zajedništvo, ocenivši da je to najjače izraelsko oružje.

On je napad Hamasa na južnu i centralnu izraelsku teritoriju označio "neoprostivim grehom", ne samo te organizacije koju je označio "ubilačkom i terorističkom, već osovine zla čija je baza u Iranu".

Hercog je rekao i da je Hamas "monstruozna životinja" koja ubija malu decu i stare žene.

"Braćo i sestre >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << mi smo u ratu za naš dom i mi ćemo pobediti", rekao je predsednik čija je uloga u političkom životu Izraela mahom ceremonijalna.

Načelnik Generalštaba Izraela general-potpukovnik Herci Halevi je u prvoj javnoj izjavi od iznenadnog napada Hamasa u subotu ujutru rekao da ta zemlja i njena vojska vode rat protiv "grešnog napada" koji je označio "ubilačkom terorizom".

Halevi je dodao da izraelska vojska napada svakoga ko je u tome učestvovao i podsetio da ima zatočenih civila i pripadnika bezbednosnih snaga u rukama neprijatelja, kako je rekao.

"Zato je ovo vreme za rat. Ne rundu, ne operaciju, već vreme za rat", rekao je šef izraelske vojske.

Lider palestinskog Islamskog džihada Ziad Nakhaleh saopštio je večeras da se militanti u Gazi drže desetine Izraelaca, a više od 30 njegova organizacija i da neće biti oslobođeni dok ne budu pušteni palestinski zatvorenici iz izraelskih zatvora.

Palestinski džihad je učestvovao u napadu Hamasa započetom u subotu u kojem su ubijene stotine Izraelaca, navodi AP.Nakhaleh je dodao da bi Izrael trebalo da prizna poraz.

Hamas je večeras saopštio da se broj ubijenih Palestinaca u ratu povećao na 413 i da je 2.300 ranjeno. Većina ih je ubijena u pojasu Gaze u izraelskim osvetničkim udarima iz vazduha.

U Izraelu je poginulo više od 700 ljudi i više od 2.100 je ranjeno. Među žrtvama i otetima ima i stranaca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.