Predsednik Hrvatske: Neću ići u Blajburg

Izvor: B92, 09.Maj.2020, 15:58

Predsednik Hrvatske: Neću ići u Blajburg

Zagreb -- Predsednik Zoran Milanović izjavio je da neće učestvovati u komemoraciji blajburškim žrtvama, koju organizuje Počasni blajburški vod.

Milanović je rekao da će položiti vence u Teznom, gde je ubijeno više hiljada ljudi.

Milanović je rekao da "to sa časti nema veze", te da je na čelu tog blajburškog voda čovek koji je u Nemačkoj robijao za ubistvo i to, kako je rekao, ubistvo prvog stepena, od 1984. do 1991, a potom je pušten u Hrvatsku. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Dodao je da isti slučaj sa čovekom iz Okučana, kojeg su, kako je rekao, gurnuli na metar od premijera.

Reč je, navodi, o čoveku koji se vukao po hrvatskim sudovima zbog ubistva u Domovinskom ratu nekoliko civila iz podruma.

A, izvukao se, kaže, greškom Državnog tužiioca, iako je već bio osuđen.

"Žrtve Blajburga ne postoje kao takve, postoje žrtve obračuna i likvidacije nakon predaje nacističke vojske i njihovih sluga. Tu je uhvaćeno više hiljada ljudi uglavnom muškaraca, najviše u Sloveniji u Teznom i tamo ću položiti vence. Moj stav o tome je poznat i više puta objašnjavan", jasan je Milanović, preneli su hrvatski mediji.

Govoreći o Križnom putu, Milanović je rekao da je u pitanju "gruba zloupotreba Isusovog križnog puta i žrtve, a tu se radilo o ratu, odbijanju da se predaš i zločinima, i jedan manji deo hrvatskog naroda je zbog toga traumatizvan i to se ne zaboravlja lako".

S nekim ljudima je, kaže, mogao da saoseća, a sada te ljudi, koje je proganjalo hrvatsko pravosuđe zbog zločina, guraju pred premijera na metar, što je provokacija i uvreda za premijera.

"I kad su u pitanju ploče, četničke ploče u Hrvatskoj koje još ukrašavaju prostor na grobljima, ali to je kao privatan prostor, evo i to ću reći, groblje nije privatno mesto, ne može se staviti bilo šta. Država to mora da reguiše. Zabraniti provokacije velikim borcima za slobodu krajine Šoškoćaninu, pa to je u Borovom selu i dalje i niko ne miče, jer se vlasti to boje da urade. Ne mora se to bagerom srušiti, neka maknu oni koji su ih tu stavili", zaključio je Milanović u obraćanju nakon obilaska Fakultet elektrotehnike i računarstva zagrebačkog Univerziteta, a povodom obeležavanja Dana Evrope.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Milanović: Neću ići u Blajburg

Izvor: Nezavisne Novine, 09.Maj.2020

ZAGREB - Predsjednik Zoran Milanović izjavio je da neće učestvovati u komemoraciji blajburškim žrtvama, koju organizuje Počasni blajburški vod.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.