Predsednik Evropskog saveta čestitao na dogovoru koji je postignut u Gruziji

Izvor: B92, 19.Apr.2021, 23:51

Predsednik Evropskog saveta čestitao na dogovoru koji je postignut u Gruziji

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel izjavio je danas da je posredovao u postizanju sporazuma o okončanju političke krize u Gruziji.

On je čestitao političkim liderima koji su postigli dogovor.

Pristalice gruzijske opozicije protestvovale su proteklih nedelja zahtevajući puštanje na slobodu opozicionog lidera Nike Melia i raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora.

U izveštaju Rojtersa se podseća da je u februaru policija pritvorila Meliju, predsedavajućeg >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Ujedinjenog nacionalnog pokreta (UNM) nakon upada u prostorije stranke i sukoba sa pristalicama.

Melija je optužen da je podsticao na nasilje tokom uličnih protesta u junu 2019. godine, što je on odbacio kao politički motivisanu optužbu.

Slučaj Melije je podstakao tadašnjeg premijera Giorgija Gakariju da podnese ostavku i upozori da bi zatvaranje opozicionog političara moglo dodatno da produbi političke sukobe u Gruziji.

Gruzijska opozicija osporava pobedu stranke Gruzijski san -Demokratska Gruzija na parlamentarnim izborima prošlog oktobra i zahteva raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.