Predsednica Tajvana podnela ostavku

Izvor: B92, 26.Nov.2022, 17:08

Predsednica Tajvana podnela ostavku

Predsednica Tajvana Cai Ing-ven podnela je danas ostavku na mesto predsednice vladajuće Demokratske napredne partije.

Ona je navela da preuzima odgovornost za loš rezultat ostvaren na lokalnim izborima.

Ona je rekla je da su ovi izbori više od lokalnog glasanja jer svet gleda kako Tajvan brani svoju demokratiju u jeku vojnih tenzija sa Kinom.

Glavna tajvanska opoziciona stranka Kuomintang (KMT) pobedila je na današnjim lokalnim izborima u glavnom gradu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Tajpeju i osvojila kontrolu nad gradskim većem.

Prema prvim rezultatima, KMT vodi u borbi za funkcije gradonačelnika u većini od ukupno 21 grada, kao i na izborima za načelnike okruga širom Tajvana, preneo je Rojters.

Od 2008. do 2016. vladajuća partija na Tajvanu, Kuomintang, održavala je dobre veze sa Kinom, ali su se one pogoršale kada je na vlast 2016. došla Cai Ing-ven, iz Demokratske napredne stranke.

Kina vidi Tajvan kao jednu od svojih provincija i Peking već dugo obećava da će ostrvo vratiti pod kontrolu Kine, ne isključujući upotrebu sile ukoliko bude potrebno.

Tajvanska vlada oštro se protivi tvrdnjama Kine i poručuje da samo 23 miliona stanovnika tog ostrva može odlučivati o svojoj budućnosti, navodi britanska agencija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Predsednica Tajvana podnela ostavku na čelu svoje stranke

Izvor: Blic, 26.Nov.2022

Predsednica Tajvana Cai Ing-ven podnela je danas ostavku na mesto predsednice vladajuće Demokratske napredne partije uz obrazloženje da preuzima odgovornost za loš rezultat ostvaren na lokalnim izborima.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.