Predsednica Republike Srpske smatra da su šanse za suživot srozane na najniži nivo

Izvor: B92, 09.Mar.2021, 14:30

Predsednica Republike Srpske smatra da su šanse za suživot srozane na najniži nivo

Željka Cvijanović ocenila je da najnovija apelacija delegata SDA u Veću naroda još jedan u nizu upornih udara na Srpsku i njenu imovinu.

U pitanju je inicijativa kojom se od Ustavnog suda BiH traže da neustavnim proglasi Zakon o šumama Republike Srpske

Cvijanović je istakla da je to udar i na same temelje dejtonske BiH s kojom se oni nikad nisu saživeli jer je njihova vizija BiH ona u kojoj jedan dominira nad drugim.

"Ovom apelacijom ne osporava se >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << samo konkretan zakon već i sam Ustav BiH u kojem ne postoji nijedna odredba koja bi BiH priznala pravo vlasništva i gazdovanja šumom i šumskim zemljištem", rekla je Cvijanović za Glas Srpske.

Ona je navela da je jasno da oni to rade računajući na svesrdnu podršku Ustavnog suda BiH, stranih sudija, OHR-a i značajnog dela međunarodnog faktora s namerom razvlašćivanja Republike Srpske i pravljenja unitarne države.

Prema njenim rečima, sve je to odavno postalo degutantno, a šanse za normalan život srozalo na najniži nivo.

" Ovo je ponovljeni obrazac zloupotrebe vitalnog nacionalnog interesa i samog Veća naroda Republike Srpske od bošnjačkih delegata, jer se i jedno i drugo koristi za ostvarenje političkih ciljeva, zbog čega se postavlja pitanje i svrhe samog postojanja ove nametnute institucije", rekla je Cvijanović.

Podnošenjem ove apelacije, dodala je, SDA još jednom dokazuje da je svetski šampion u produkovanju političkih kriza i da ih u tome ne može zaustaviti ni trenutna epidemiološka situacija, ni činjenica da ljudi svakodnevno umiru od opake bolesti, ali ni to što je FBiH na evropskom i svetskom začelju po broju nabavljenih vakcina protiv virusa korona.

Cvijanović smatra da ovo sigurno nije ni prvi ni poslednji atak na Srpsku iz političkog Sarajeva.

"Ali, neće izostati ni odgovor institucija Srpske u nastojanju da se ne dozvoli razvlašćivanje i oduzimanje njenih Ustavom zagarantovanih nadelžnosti", zaključila je predsednica Srpske.

Sedmorica delegata SDA u Veću naroda Republike Srpske podnela su Ustavnom sudu BiH apelaciju kojom traže, ne samo da se Zakon o šumama Republike Srpske proglasi neustavnim, već i da Sud donese privremenu meru i zabrani primenu zakona do donošenja konačne odluke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.