Izvor: B92, 05.Feb.2000, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predsedavajuca OEBS-a pozvala na uzdrzavanje od nasilja

Predsedavajuci Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju, ministar inostranih poslova Austrije Benita Ferero-Valdner izrazila je uznemirenost zbog eskalacije nasilja na Kosovu, posebno u i oko Kosovske Mitrovice. "Nasilje ne doprinosi resavanju jos uvek prisutnih etnickih tenzija na Kosovi. Politicka resenja mogu biti pronadjena samo ako se zadrzi minimum spremnosti na dijalog i ako se narodi izjasne za princip miroljubive koegzistencije", naglasila je novi sef austrijske diplomatije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u saopstenju koje su u subotu preneli austrijski mediji. Ona je istakla da ce medjunarodna vojna i civilna misija na Kosovu uciniti sve kako bi se stvorili uslovi za pronalazenje politickog resenja.

Generalni sekretar NATO Dzordz Robertson ocenio je u subotu da je stepen nasilja na Kosovu neprihvatljiv, ali da je ljudima ipak bolje nego godinu dana ranije. "Stepen nasilja jos je neprihvatljiv", rekao je Robertson radiju BBC. "Ako zamislite nasilje srpskih vlasti - njihovih snaga bezbednosti i paravojske po celoj pokrajini - u ovo doba prosle godine, pocecete da shvatate koliko je bilo uzasno", rekao je on. Robertson je procenio da je na Kosovu do dolaska Kfora bilo ubijeno oko 10.000 ljudi i da je cetvrtina stanovnistva bila proterana.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.