Predrasude ne treba da sude

Izvor: RTS, 12.Sep.2014, 21:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predrasude ne treba da sude

Pojedinim pacijentima teška bolest nije najveći problem. Zbog dijagnoze, izloženi su različitim vrstama diskriminacije. Od 1.400 pritužbi koje je dobila Kancelarija za rodnu ravnopravnost, gotovo svaka deseta je bila zbog zdravstvene diskriminacije.

Iako imaju mogućnost da se pravno zaštite, pacijenti to retko koriste, jer strahuju da će biti dodatno obeleženi, ocenjeno je na tribini pod nazivom "Predrasude ne treba da sude".

Dijagnoza hepatitis mnogima je preko >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << noći promenila život. Odbacili su ih prijatelji, kolege, neretko, i porodica.

"Operisana sam, 83 godine, neki prijatelji su nastavili da se druže, a neki me ingnorišu. Šta ja tu mnogu", kaže jedna pacijentkinja.

"Prijatelji su mog tatu izbegavali, retki su bili oni koji su dolazili. Ti što su dolazili, bili su uglavnom na distanci. Nisu smeli da mu priđu, da se rukuju. Zdravstveni radnici su sa distance prilazili, baš onako kada su morali", kaže ćerka jednog pacijenta.

Posebno su diskriminisani i oboleli od HIV-a, epilepsije i psihijatrijski bolesnici. Probleme imaju čak i sa zdravstvenim radnicima.

"Osobi koja živi sa HIV-om je upisano na kartonu crvenim slovima da je inficiran. Debela, podvučena slova. Van propisane rubrike. Za taj slučaj je poverenik utvrdio da se radi o diskriminaciji. Emninetna ustaova koja se bavi mentalnim zdravljem odbija da pruži pomoć pacijentu samo zato što je HIV pozitivan", kaže Nenad Petković iz Udruženje "Q-club".

"Diksriminaci ja u tom slučaju postoji. Preporuka je bila da se uputi pismo izvinjenja, da se obezbedi edukacija za zdravstvenih radnike i načinu prenošenja i o stimgamtizaciji. Još uvek je postupak u toku, pa ne možemo reći da li će postupiti po preporukama", kaže Relja Pantić iz Kancelarije poverenice za zaštitu ravnopravnosti.

Ukoliko posumnjaju da su diskriminisani, pacijenti za pomoć mogu da se obrate Kancelariji poverenice za zaštitu ravnopravnosti, zaštitniku prava pacijenata i osiguranika.

Tu je i Ministarstvo zdravlja, u kojem su nam rekli da preduzimaju dodatne mere kako bi obučili zdravstvene radnike.

Ne samo njihova edukacija, već celog društva, jedini je način da se diskriminaciji pacijenata stane na put. Zakonski okvir, na žalost, nije dovoljan.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Predrasude ne treba da sude

Izvor: RTS, 13.Sep.2014, 01:32

Pojedinim pacijentima teška bolest nije najveći problem. Zbog dijagnoze, izloženi su različitim vrstama diskriminacije. Od 1.400 pritužbi koje je dobila Kancelarija za rodnu ravnopravnost, gotovo svaka deseta je bila zbog zdravstvene diskriminacije...Iako imaju mogućnost da se pravno zaštite,...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.