Prednost preduzimljivim ženama

Izvor: Politika, 15.Mar.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prednost preduzimljivim ženama

Konkurs Fonda za razvoj AP Vojvodine, otvoren do 9. aprila, namenjen kreditiranju start-ap programa nezaposlenih sa ove teritorije

Nezaposleni s prebivalištem u Vojvodini ili oni koji su naumili da u severnoj pokrajini otvore radnju ili preduzeće, imaju šansu da prebrinu bar nabavku osnovnih sredstava – opreme: ako su uredno evidentirani kod Nacionalne službe za zapošljavanja, mogu sve do 9. aprila da konkurišu kod Fonda za razvoj AP Vojvodine za kredite s ovakvom namenom. >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika <<
Sredstva u rasponu od 100.000 do 1.500.000 dinara namenjena su za proizvodnju i preradu, usluge, zanatstvo i stare zanate. Rok vraćanja je tri godine, a grejs period je 12 meseci. Kamatna stopa je tri odsto na godišnjem nivou, a interkalarna 1,5 odsto, uz primenu valutne klauzule, dok se anuiteti obračunavaju i plaćaju mesečno.

Prema rečima Mihaila Brkića, direktora Fonda, prioritet u dodeli sredstava, u neku ruku, imaće kandidati sa većim sopstvenim učešćem u ukupnoj vrednosti investicije, kao i oni koji duže čekaju na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje. Broj nezaposlenih članova domaćinstva, kao i nerazvijenost opštine mogu dosta da utiču prilikom odabira kandidata za kreditiranje. Specifično za ovaj konkurs je da i pol može da bude od presudnog značaja, tačnije – prednost imaju žene preduzetnici.

Da bi se preuzeli zahtevi u jednoj od opštinskih kancelarija Fonda, potrebno je da zainteresovano lice prvo uplati 1.000 dinara u korist Fonda da bi ostvarilo pravo da preuzme metodologiju za izradu poslovnog plana i da dobije ostala (usmena) uputstva u vezi sa konkursom što, opet, liči na neki vid selekcije.

Predračun predmeta kreditiranja je sledeća važna stavka na putu do kredita. Fotokopiju lične karte i izvod iz evidencije nezaposlenih lica NSZ nije teško obezbediti. Ali, dokumentacija za obezbeđenje kredita sigurno će u startu mnoge naterati da odustanu od ove zamisli: valja pribaviti garanciju poslovne banke ili menice avalirane od strane poslovne banke; založno pravo prvog reda na građevinskom objektu u korist Fonda čija je tržišna vrednost dva i po puta veća od vrednosti kredita ili založno pravo prvog reda na poljoprivrednom zemljištu u korist Fonda čija je tržišna vrednost jedan i po puta veća od vrednosti zajma.

Možda su u povoljnijoj poziciji kandidati čiji zahtevi i predračuni ne prelaze 200.000 dinara, jer su im potrebne samo izjave tri žiranta, overene od strane njihovih poslodavaca.

– Zahtevi se detaljno obrađuju, a čitava procedura traje oko mesec dana, s tim da je osnovni uslov za realizaciju odobrenog kredita da kandidat registruje poslovnu delatnost i obavlja posao kao zaposleni u toj delatnosti – objašnjava Brkić.

Pored navedenih instrumenata obezbeđenja, zainteresovani ima obavezu da dostavi i odgovarajući (ugovoreni) broj blanko sopstvenih menica.

Senka Lučić

[objavljeno: 15.03.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.