Prednastavak Čudnijih stvari kao pozorišna predstava: Očekujete mrak i zabavu, obećavaju autori

Izvor: B92, 09.Apr.2023, 19:06

Prednastavak "Čudnijih stvari" kao pozorišna predstava: Očekujete mrak i zabavu, obećavaju autori

Autori Čudnijih stvari kažu da je najavljena pozorišna predstava, zasnovana na njihovoj hit seriji na Netfliksu, mogućnost koju "nikad nisu očekivali“.

Met i Ros Dafer kažu da koncept nije bio "deo originalnih planova" kad su ga prvi put pisali za televiziju pre osam godina.

Ovaj tandem rekao je za BBC da radi na još "spin-ofova", ali da je dovođenje serije na pozorišne daske za njih "potpuno nova teritorija".

U produkciji Netfliksa i Sonje Fridmen, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ova nova predstava, nazvana Čudnije stvari: Prva senka, doživeće premijeru na londonskom Vest Endu 14. decembra.

Zaplet će vratiti publiku u grad Hokins, gde je smeštena radnja Čudnijih stvari, ali u pedesetim i baviće se prošlošću već poznatih likova, uključujući Džima Hopera, Džojs Maldonado i Boba Njubija kao srednjoškolaca, kao i aktuelnog negativca serije Henrija Krila.

Mat Dafer kaže da će biti "jako zabavno" sresti mlađe verzije aktuelnih likova serije, dodavši da "u predstavi možete da ih sretnete kao srednjoškolce - praktično istog uzrasta kao što su deca u našoj seriji".

"Dakle, jeste, imamo mrak i horor koji dolaze sa pričom o Henriju Krilu, ali imamo i zabavu i uzbuđenje koji idu sa susretom i upoznavanjem sa mladom Džojs, mladim Hoperom i mladim Bobom."

Ros Dafer kaže da će pozorišna scena odavati utisak još jedne sezone Čudnijih stvari, dodavši da "imamo nekoliko paralelnih zapleta i linija priče koji se provlače kroz čitavu predstavu i sve vode ka epskom razrešenju."

"Dakle, uzbuđeni smo zbog toga što je to predstava za sebe, ali istovremeno koristi neke stilove pripovedanja koji su sastavni deo serije."

Braća, zajedno sa Trifraj, sada se smatraju iskusnim autorima složenih zapleta.

Upitan koliko je teško ne zbrkati zaplet i priču likova dok pišu prednastavak uspešne TV serije, Ros Dafer odgovara: "Budući da trenutno pišemo poslednju sezonu, nismo bili u mogućnosti da se postaramo da je sve savršeno usklađeno."

"Kad je sve ovo započelo, radili smo samo četiri sezone, ali smo sada prešli na pet - i neke stvari su se promenile."

Ros Dafer kaže da je četvrta sezona bila "usredsređena na poreklo univerzuma i Henrija Krila, što je bila odskočna daska za ono u šta će se serija pretvoriti."

On kaže da se su u četvrtoj sezoni serije samo "dotakli toga", ali su smatrali da "ima dovoljno prostora da se istraži poreklo zla u Hokinsu - i tad smo postali stvarno uzbuđeni."

Uspeli su da usklade "neke stvari u pozorišnom komadu" i kažu da im je rad na njemu dao neke ideje za buduću petu sezonu.

"Trudimo se da budemo veoma, veoma pažljivi da bismo bili sigurni da će sve lepo leći na svoje mesto", kaže on.

Met Dafer dodaje: "Nešto od mitologije je malko nezgodnije, ali kao što je Ros rekao, bilo je zabavno dozvoliti komadu da utiče na seriju, a da serija utiče na komad", ali dodaje da se nada da će to biti "pozorišno iskustvo za sebe".

Upitan da li će pozorišni komad biti ponovo snimljen za svetsku televizijsku publiku ako bude uspešan, Met Dafer kaže da je on "istinski osmišljen samo za pozorište i scenu".

Ros Dafer dodaje: "Ne mogu da zamislim da to snimamo za televiziju, ali se trudimo da se ponašamo prema svemu u komadu kao prema zasebnoj, zaokruženoj priči. Tako joj pristupamo, za razliku od samo: 'Oh, moramo da snimimo još sezona. Razmišljamo šta je uzbudljivo u vezi sa ovim i da li funkcioniše za sebe'."

Met Dafer dodaje: "Atmosfera vuče na Čudnije stvari, ali pokreću je Stiven, Kejt i Sonja. To je sasvim svoja stvar, samo je smeštena u svet Čudnijih stvari."

"Moram da se uštinem svaki put kad pomislim da Stiven Doldri radi predstavu na osnovu naše ideje. Činjenica da se to dešava u ovom trenutku i da će uskoro biti gotovo praktično je nadrealna."

Uprkos tome što će se nalaziti usred snimanja pete sezone Čudnijih stvari, kad bude došlo vreme za premijeru, braća neće "propustiti predstavu ni za šta na svetu" i leteće za London.

Pretpremijere predstave počeće da se igraju 17. novembra.

Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Izvor: BBC News na srpskom

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Prednastavak „Čudnijih stvari“kao pozorišna predstava: Očekujete mrak i zabavu, obećavaju autori

Izvor: Danas, 09.Apr.2023

Met i Ros Dafer kažu da koncept nije bio „deo originalnih planova“ kad su ga prvi put pisali za televiziju pre osam godina. Ovaj tandem rekao je za BBC da radi na još „spin-ofova“, ali da je dovođenje serije na pozorišne daske za njih „potpuno nova teritorija“. U produkciji Netfliksa...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.