Predmete izvršenja sud prosleđuje javnim izvršiteljima

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Jan.2020, 16:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predmete izvršenja sud prosleđuje javnim izvršiteljima

Prvog dana 2020. godine na snagu su stupile izmene Zakona o izvršenju i obezbeđenju kojima se postupci izvršenja i obezbeđenja izmeštaju iz suda i odlaze u nadležnost javnih izvršitelja.

To znači da sud, osim donošenja rešenja, nema više nikakvu nadležnost u izvršnom postupku, te da su sva novčana potraživanja prebačena u nadležnost javnih izvršitelja.

Izuzetak od ovog pravila su isključivo porodični odnosi, izvršenja koja se odnose na predaju deteta, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << oduzimanje deteta, održavanje ličnih odnosa sa detetom, kao i vraćanje zaposlenog na rad po sudskoj presudi, pojasnio je portparol Osnovnog suda u Bečeju Marko Božović.

"Svi predmeti koji su u toku i nisu završeni u sudu do 1. januara ove godine, a tiču se izvršenja, u narednih mesec-dva biće prosleđeni javnim izvršiteljima. Ko ima predmet izvršenja, bilo kao poverilac, bilo kao dužnik, u narednom periodu dobiće obaveštenje kod kog javnog izvršitelja će se njegov postupak nastaviti", kazao je Božović.

Procene su da će iz Osnovnog suda u Bečeju u nadležnost javnih izvršitelja biti prebačeno oko 1.000 predmeta.

Takođe, država je odlučila da otpiše takozvana "bagatelna" potraživanja u javnom sektoru.

Sva izvršenja, gde je glavnica duga do avgusta prošle godine do 2.000 dinara, po službenoj dužnosti biće obustavljena, kazao je Božović.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.