Predlog pomoći Srbiji od 200 miliona evra

Izvor: RTS, 08.Okt.2009, 14:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predlog pomoći Srbiji od 200 miliona evra

Evropska komisija predložila Savetu Evropske unije da Srbiji pruži makrofinansijsku pomoć u iznosu od najviše 200 miliona evra. Pomoć EU je podrška programu dogovorenom između Srbije i MMF-a.

Srbiji treba uputiti makrofinansijsku pomoć u vidu zajma, u iznosu od najviše 200 miliona evra, predlog je, koji je Evropska komisija prosledila Savetu Evropske unije, saopšteno je u Briselu.

Ta pomoć namenjena je kao podrška za program dogovoren između Srbije i >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Međunarodnog monetarnog fonda sa ciljem da se pomogne zemlji da prebrodi svetsku ekonomsku krizu.

Komisija je usvojila nacrt odluke kojom se Savetu EU preporučuje da u dva navrata, u drugom i četvrtom kvartalu 2010. godine, pruži Srbiji pomoć u iznosu od 200 miliona evra, a uslovljena je poštovanjem programa dogovorenog sa MMF-om.

Predlog za finansijsku pomoć dopuna je budžetskoj pomoći koju je EU obezbedila u vidu bespovratne pomoći od 100 miliona evra, dogovorene u avgustu u okviru IPA - Instrumenta za pretrpristupnu pomoć.

Ranije ove godine, EU je već odlučila da u okviru pretpristupnih fondova Srbiji pruži bespovratnu pomoć od 100 miliona evra.

U saopštenju se navodi da je globalna ekonomska kriza Srbiju počela da pogađa u drugoj polovini 2008. godine, a kako je pozicija zemlje postajala neizvesnija i budžet pod sve većim pritiskom, Srbija je u maju 2009. godine sa MMF-om dogovorila stendbaj aranžman od 3 milijarde evra.

Predviđa se da će bruto društveni proizvod Srbije u 2009. godini pasti za četiri odsto, a da će budžetski deficit iznositi oko 4,5 odsto bruto domaćeg proizvoda.

Poređenja radi, maksimalni dozvoljeni budžetski deficit u EU iznosi tri odsto, a Grčka, kao trenutno najslabija u EU, ima deficit u iznosu od oko šest odsto bruto društvenog proizvoda.

Evropska investiciona banka i Evropska banka za obnovu i razvoj takođe su pojačale investicionu pomoć Srbiji i drugim zemljama Zapadnog Balkana.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.