Predlog deklaracije u skupštinskoj proceduri

Izvor: RTS, 27.Mar.2010, 19:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predlog deklaracije u skupštinskoj proceduri

Poslanici vladajuće većine potpisali tekst deklaracije o osudi zločina u Srebrenici i uputili ga u skupštinsku proceduru jer smatraju da je to tekst o kome se Skupština može izjašnjavati, izjavila Nada Kolundžija.

Šef poslaničke grupe "Za evropsku Srbiju" Nada Kolundžija izjavila je da su poslanici vladajuće većine potpisali tekst deklaracije o osudi zločina u Srebrenici i uputili ga u skupštinsku proceduru jer smatraju da je to tekst o kome se Narodna skupština >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << može izjašnjavati.

Predsednik SPS-a Ivica Dačić kaže da se ta partija zalaže da se u Deklaraciji ne upotrebljava reč genocid, ali da se, svakako, najoštrije osudi zločin u Srebrenici.

Socijalisti smatraju da bi odmah trebalo održati i posebnu sednicu Skupštine, na kojoj bi se usvojila Deklaracija o osudi zločina nad srpskim narodom na teritoriji bivše Jugoslavije.

"Smatrali smo da na osnovu onoga što je do sada vođeno kao razgovori i konsultacije, ovaj tekst može da bude taj o kome se Narodna skupština izjašnjava", rekla je Kolundžija Tanjugu.

Kolundžija je navela da će se videti kako će druge poslaničke grupe reagovati i da li postoji nekakav interes da se, eventualno, nešto menja u tom tekstu.

"Smatram da je bitno da je suština tog teksta, zapravo ono oko čega i ne treba voditi dodatne razgovore" rekla je Kolundžija i dodala da su elementi teksta maksimalno usaglašeni što je i bio razlog zbog čega je vladajuća većina takav tekst uputila u skupštinsku proceduru.

Predlog Deklaracije Narodne skupštine Republike Srbije o osudi zločina u Srebrenici koju je podnelo 114 poslanika vladajuće većine od danas je u skupštinskoj proceduri.

Predlog deklaracije je podnelo 114 poslanika poslaničkih grupa "Za evropsku Srbiju", G17 plus, Partije ujedinjenih penzionera Srbije i poslanici Socijalističke partije Srbije.

Narodna skupština Srbije najoštrije osuđuje zločin izvršen nad bošnjačkim stanovništvom Srebrenice u julu 1995. kako je to utvrđeno presudom Međunarodnog suda pravde i očekuje da druge države bivše Jugoslavije na isti način osude i zločine počinjene nad Srbima, piše u Predlogu Deklaracije o osudi zločina u Srebrenici.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.