Predlažu ekološki sud

Izvor: Politika, 24.Jun.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predlažu ekološki sud

Kraljevo – U jednom od poslednjih brojeva kraljevačkog lokalnog lista "Ibarske novosti", u rubrici nazvanoj "Mozgalica", dečaci i devojčice predškolske ustanove "Neven" odgovaraju na pitanje: Reciklaža je...?

Slede odgovori:

"Trening. Kad neko trenira fudbal", "Sramotna reč koju deca ne koriste", "Kad deca lažu roditelje" – i "Fabrike koje prerađuju smeće", bio je najpribližniji tačnom odgovoru dečak Ivan.

Dobro. Deci nije zameriti, ali je nevolja >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << u tome što i odrasli ne znaju mnogo o ovoj temi, jer se ovde preradom otpada ne bavi niko. Zato su, primera radi, sve veća "brda" automobilskih guma na pojedinim otpadima i "divljim" deponijama. Od pre godinu dana, ne otkupljuje stare gume ni firma "Feropromet", jer ih na skladištu već ima oko 6.000 tona! Tako tridesetak vlasnika vulkanizerskih radnji moraju da se snalaze, da plaćaju prevoz do cementare u Popovcu, gde se jedino spaljuju.

No, pojedini to rešavaju drugačije i jeftinije. Povremeno gume tajno odvoze u manje naseljena sela i odlažu ih pokraj puta ili reke, na seoske utrine... Ljudi jednostavno dođu u te krajeve, obično radi kupovine drva a uzgred povezu stari nameštaj, stari šporet i druge istrošene aparate i tamo, čak i usred šume kamion isprazne...

Ima još primera koji govore o našoj ekološkoj svesti, a Milan Tufegdžić, direktor kraljevačkog komunalnog preduzeća "Čistoća", za naš list kaže:– Kraljevo, kao i većina gradova u Srbiji, ima samo uređeno smetlište, na koje se dnevno odvozi oko 100 tona smeća. Tamo će biti mesta još za dve godine i zato se mora razmišljati o regionalnoj deponiji. Međutim, građani i firme našem preduzeću duguju oko 70 miliona dinara.

Miroslav Pavlović, predsednik ekološkog pokreta "Ibar" iz Kraljeva kaže za "Politiku" da mora postojati posebna inspekcija ili ekološka policija, pa čak i neka vrsta ekološkog suda:– Jer, šta drugo reći na činjenicu da od 150 firmi na ovom području samo jedna, a to je fabrika "Ekonom" iz Ušća kontrolisano ispušta otpadne vode u Ibar.

[objavljeno: ]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.